Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

POHANKOVÉ KARBANÁTKY

SKVĚLÁ INSPIRACE Z VALAŠSKA
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Z pohankové kaše uzeného masa a sýra doplněné vejcem a škrobovou moučkou připravené karbanátky lze podávat samostatně třeba se salátem, nebo jako zajímavou přílohu. Také jejich ochucení lze různě upravit.
POHANKOVÉ KARBANÁTKY
na 4 porce

Suroviny


pohanka lámanka 300 g
zeleninový vývar 750 ml
vejce 2 ks
bramborový škrob 50 g
uzené koleno 100 g
uzená slanina 50 g
sýr cihla 100 g
cibule 90 g
česnek 30 g
sádlo nebo olej 100 g
sůl  
majoránka  
kmín mletý nebo drcený  
zázvor mletý  
lněné semínko 60 g
strouhanka 40 g

Variace a možnosti

V případě, že nahradíte uzené maso a slaninu třeba uzeným sojovým sýrem tofu, připravíte hodnotné karbanátky zcela bez masa. Ochucení karbanátků můžete také libovolně upravit. Vyzkoušejte například přidat více sýra a čerstvou bazalku a podobně. Výborná varianta těchto karbanátků vznikne přidáním houbové smaženice.

Postup


1

Do vroucího zeleninového vývaru vsypte pohanku. Nechte ji zavařit a vzápětí vypněte zdroj žáru a nechte pohanku pod poklicí asi deset minut nabobtnat. Poté ji promíchejte a nechte chvilku zchladnout.

2

Na troše sádla osmahněte drobně nakrájenou cibuli přidejte na kostičky pokrájenou slaninu a následně i posekaný česnek a nakrájené či pomleté uzené maso. Po stažení z ohně zamíchejte koření. Tuto směs následně vmíchejte do mírně zchladlé pohanky.

3

Do těsta na karbanátky nakonec důkladně rozmíchejte vejce a škrobovou moučku a tvořte z něho stejnoměrné koule. Ty roztlačte na karbanátky, obalte je ve strouhance smíchané se lněným semínkem a pečte je z obou stran na rozpáleném sádle.

4

Podávejte s dušeným zelím, salátem a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]