Postup
Pohanku propláchněte studenou vodou, poté ji vložte do vroucí, osolené vody, zamíchejte a přiveďte k
varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství než je pohanky (jako když vaříte rýži). V okamžiku, kdy
se pohanka začne vařit ji stáhněte z tepla, přikryjte a nechte asi dvacet minut dojít. V podstatě se
pohanka nevaří ale jenom spaří, to stačí aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a
látky, zvláště rutin. Hrnec nebo kastrol s pohankou můžete nechat v teplé troubě. Naše babičky dávaly
spařenou pohanku dojít do peřin.
V pánvi na tuku nejprve trochu osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupané žampiony krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékejte tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat. V tu chvíli přidejte nasekaný česnek, sůl a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahněte a nakonec vložte směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhněte pánev z tepla a nechte pod poklicí krátce dojít. Až při podávání lehce pokrm postouhejte muškátovým oříškem.
Záleží na vás, zda vše promícháte a necháte ještě proležet v troubě nebo budete podávat spařenou
pohanku obloženou opečenou směsí. Pro zjemnění můžete přidat do pokrmu trochu smetany, postrouhat
pokrm sýrem a podobně.
Houbová v tomto případě žampionová pohanka může být skvělým pokrmem i zajímavou přílohou.