Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

POHANKOTO SE ŽAMPIONY

VARIACE NA RIZOTO Z POHANKY
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.
POHANKOTO SE ŽAMPIONY
na 4 porce

Suroviny


pohanka kroupa 400 g
žampiony čerstvé / i jiné houby 200 g
olej nebo sádlo 50 ml
cibule 80 g
sůl 20 g
česnek 20 g
brokolice 100 g
kmín drcený  
muškátový oříšek  
bylinky směs  

Variace a možnosti

Postup


1

Pohanku propláchněte studenou vodou, poté ji vložte do vroucí, osolené vody, zamíchejte a přiveďte k varu. Vody by mělo být dvojnásobné množství než je pohanky (jako když vaříte rýži). V okamžiku, kdy se pohanka začne vařit ji stáhněte z tepla, přikryjte a nechte asi dvacet minut dojít. V podstatě se pohanka nevaří ale jenom spaří, to stačí aby změkla a zároveň v ní zůstaly všechny významné živiny a látky, zvláště rutin. Hrnec nebo kastrol s pohankou můžete nechat v teplé troubě. Naše babičky dávaly spařenou pohanku dojít do peřin.

2

V pánvi na tuku nejprve trochu osmahněte jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte oloupané žampiony krájené na stejnoměrné plátky a kmín. Vše opékejte tak dlouho, až se vypeče šťáva z hub a cibule i houby se začnou zabarvovat. V tu chvíli přidejte nasekaný česnek, sůl a drobně pokrájené růžičky brokolice, vše osmahněte a nakonec vložte směs jemně nasekaných bylinek. Vzápětí stáhněte pánev z tepla a nechte pod poklicí krátce dojít. Až při podávání lehce pokrm postouhejte muškátovým oříškem.

3

Záleží na vás, zda vše promícháte a necháte ještě proležet v troubě nebo budete podávat spařenou pohanku obloženou opečenou směsí. Pro zjemnění můžete přidat do pokrmu trochu smetany, postrouhat pokrm sýrem a podobně.

4

Houbová v tomto případě žampionová pohanka může být skvělým pokrmem i zajímavou přílohou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]