Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PODZIMNÍ SALÁT

ZE SPAŘENÝCH KOŘÍNKŮ
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Velmi jednoduchý, levný ale vždy výborný salát ze spařené zeleniny doplněný vařenou pšeničnou lámankou a sladkokyselou zálivkou.
PODZIMNÍ SALÁT
pro 6 osob

Suroviny


mrkev 300 g
celer 300 g
brokolice 300 g
bulgur 100 g
med včelí 50 g
ocet jablečný či vinný 70 ml
cukr třtinový nerafinovaný 50 g
olej sezamový či dýňový  
lněné semínko nebo sezamové  
sůl mořská  

Variace a možnosti

Salát můžete doplnit i jinými druhy spařené zeleniny nebo plátky vařené červené řepy, popřípadě ho ještě doplnit kysanou smetanou. Je také možné nahradit bulgur, spařenou pohankou, vařenou rýží a podobně. Uvařené obilky je třeba výrazně ochutit popřípadě je dobré vařit je ve vývaru s trochou vína nebo octa, aby získaly dostatečnou chuť a "nevysávaly" chuť samotného salátu.

Postup


1

Drcenou pšenici zvanou bulgur upravíte velmi snadno. Stačí ji totiž krátce povařit v osolené vodě nebo vývaru a pak nechat asi patnáct minut pod poklicí nabobtnat. Bulgur totiž je již předem tepelně upraven a tak stačí jeho spaření a nabobtnání. Vody dejte dvojnásobné množství, stejně jako když připravujete rýži.

2

Kořenovou zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na stejnoměrné plátky, nudličky či proužky. Brokolici rozdělte na malé růžičky a všechnu zeleninu zalijte vroucí vodou a nechte dvě nebo tři minuty stát. Pak vše sceďte propláchněte studenou vodou nebo zvolna zchlaďte v lednici.

3

Ocet kratičce svařte s cukrem pak přimíchejte olej, sůl a med a vše důkladně rozšlehejte. Na suché pánvi opražte sezamová semínka a vše pak promíchejte se spařenou zeleninou a bulgurem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]