PLNĚNÉ STEHNO
KUŘECÍ PEČÍNKA TROCHU JINAK
Směsí masa a jater naplněné kuřecí stehno je vděčnou a výbornou variací na klasicky pečenou drůbež.
Postup
Kuřecí stehno nejprve částečně vykostěte. Nařízněte ho z vnitřní strany podél kosti a dalšími řezy
vedenými těsně podél ní kost uvolněte, v kloubu oddělte. Svalovinu na vykostěné části stehna trochu
prořežte a osolte.
Na troše oleje osmahněte cibulku a pokrájená kuřecí játra. Nakonec je osolte a okořeňte trochou směsi kari
a sladkou mletou paprikou.
Kuřecí svalovinu (prsa či stehenní řízky) nakrájete na menší kousky a spolu s opečenými játra a cibulí dejte
do mixéru nebo sekacího strojku. přidejte smetanu a rozsekejte na hladkou fáš. Pokud chcete udělat do
náplně mozaiku pak si nechte kousky jater a na kostičky krájenou prsní svalovinu a tu pak vložte do fáše při
plnění stehen.
Náplň vetřete do vykostěné části stehna a poté vložte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím
papírem. Stehna upravte do patřičného tvaru kůží navrch. Lehce osolte a potřete olejem případně lehce
podlijte vodou a pečte nejprve v troubě předehřáté na 180 stupňů asi pět minut a následně asi dvacet minut
při nižší teplotě 140 - 150 stupňů.
Na závěr dopečte při 200 stupních aby se kůže vypekla do křupava. Můžete ji přitom potírat červeným
olejem. Ten připravíte tak, že kvalitní papriku rozmícháte v oleji. Tím se olej obarví do červena ale na potírání
pak slijte jenom samotný olej, neboť droboučké kousky mleté papriky by vám na povrchu kuřete zahořely,
zčernaly a zahořkly.
V případě tohoto pokrmu se nedohotovuje speciální šťáva a proto je třeba nakomponovat k pokrmu nějakou
smetanovou, sýrovou nebo jinou omáčku, nebo přidat omáčku studenou či stolní.