Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PLNĚNÉ STEHNO

KUŘECÍ PEČÍNKA TROCHU JINAK
během dopoledne průměrná cena střední
Směsí masa a jater naplněné kuřecí stehno je vděčnou a výbornou variací na klasicky pečenou drůbež.
PLNĚNÉ STEHNO
4 porce

Suroviny


kuřecí stehna 4 ks
kuřecí svalovina 200 g
kuřecí játra 100 g
cibule 50 g
šlehačka 33% 100 ml
sůl 15 g
paprika mletá  
kari koření  
olej 50 ml
máslo 50 g
pažitka  

Variace a možnosti

Do masové fáše můžete přidat například vařené či sterilované červené fazole, na kostičky krájený předem vařený bílek a další doplňky, které váš pokrm zpestří. Vedle variace s játry můžete také zkusit přidat do masové fáše rozmixovanou zeleninu krátce podušenou na másle.

Postup


1

Kuřecí stehno nejprve částečně vykostěte. Nařízněte ho z vnitřní strany podél kosti a dalšími řezy vedenými těsně podél ní kost uvolněte, v kloubu oddělte. Svalovinu na vykostěné části stehna trochu prořežte a osolte.

2

Na troše oleje osmahněte cibulku a pokrájená kuřecí játra. Nakonec je osolte a okořeňte trochou směsi kari a sladkou mletou paprikou.

3

Kuřecí svalovinu (prsa či stehenní řízky) nakrájete na menší kousky a spolu s opečenými játra a cibulí dejte do mixéru nebo sekacího strojku. přidejte smetanu a rozsekejte na hladkou fáš. Pokud chcete udělat do náplně mozaiku pak si nechte kousky jater a na kostičky krájenou prsní svalovinu a tu pak vložte do fáše při plnění stehen.

4

Náplň vetřete do vykostěné části stehna a poté vložte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem. Stehna upravte do patřičného tvaru kůží navrch. Lehce osolte a potřete olejem případně lehce podlijte vodou a pečte nejprve v troubě předehřáté na 180 stupňů asi pět minut a následně asi dvacet minut při nižší teplotě 140 - 150 stupňů.

5

Na závěr dopečte při 200 stupních aby se kůže vypekla do křupava. Můžete ji přitom potírat červeným olejem. Ten připravíte tak, že kvalitní papriku rozmícháte v oleji. Tím se olej obarví do červena ale na potírání pak slijte jenom samotný olej, neboť droboučké kousky mleté papriky by vám na povrchu kuřete zahořely, zčernaly a zahořkly.

6

V případě tohoto pokrmu se nedohotovuje speciální šťáva a proto je třeba nakomponovat k pokrmu nějakou smetanovou, sýrovou nebo jinou omáčku, nebo přidat omáčku studenou či stolní.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]