Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PLNĚNÉ KEDLUBNY

JEDNODUŠE ELEGANTNÍ BRUKEV
během dopoledne průměrná cena střední
Trochu pracnější ale velmi chutná možnost jak ozvláštnit kedlubny. Na jejich plnění se nabízí celá řada variací ať už s masem nebo bez.
PLNĚNÉ KEDLUBNY
na 6 porcí

Suroviny


kedluben 600 g
mleté maso 300 g
sádlo 50 g
uzená slanina 60 g
žampiony nebo hlíva 120 g
cibule 100 g
smetana 12% 100 ml
vejce 1 ks
mrkev karotka 150 g
sůl 150 g
kmín drcený  
majoránka  
divoké koření  
máslo 30 g

Variace a možnosti

PRO VEGETARIÁNY - kedlubny můžete naplnit nastrouhaným tofu (bylinkovým nebo uzeným) místo masa, případně kombinovat se sýrem a podobně. Slaninu a sádlo nahradí olej a uzená mořská sůl. Tu lze k ochucení pochopitelně využít i v případě kombinace s masem. Z větších kedluben můžete pokud budete chtít vyřezat lodičky, mističky a další tvary a potěšit své nejbližší nebo hosty.

Postup


1

Kedlubny očistěte a oloupejte u kořene pravidelně zařízněte a kulatým vypichovákem pak shora vydlabejte. Vyřezané kousky kedluben pokrájejte a spolu s cibulí vložte do pečící nádoby, vymazané sádlem, přidejte kousky slaniny a divoké kořeni.

2

Mleté maso, nejlépe směs vepřového a hovězího vymíchejte se smetanou, drceným kmínem, majoránkou, vajíčkem a solí. Oloupané žampiony nakrájejte na drobné kostičky a krátce je nasucho osmahněte na pánvi aby zavoněly. Poté je přimícjhejte do směsi. Masovou fáš naplňte do vydlabaných kedluben.

3

Brukve vložte do připraveného pekáčku či jiné nádoby, mírně podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a velmi šetrně duste přikryté v troubě (120 stupňů). Podle velikosti kedluben asi 30 minut. V polední fázi přidejte ke kedlubnám překrájenou karotku a jen krátce je zaduste aby jen lehce změkla.

4

Na závěr brukve dopečte nebo s vrchu zapečte aby se masová směs vypekla do barvy. Před podáváním doplňte máslo a podávejte s vařenými bramborami, chlebem a podobně. Pokud budete mít možnost mladé listy kedluben ze šešulky opláchněte a přelijte vroucí vodou nebo povařte na páře a využijte je jako elegantní ozdobu a zároveň velmi zdravý doplněk pokrmu.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]