PLNĚNÉ KEDLUBNY
JEDNODUŠE ELEGANTNÍ BRUKEV
Trochu pracnější ale velmi chutná možnost jak ozvláštnit kedlubny. Na jejich plnění se nabízí celá řada variací ať už s masem nebo bez.
Postup
Kedlubny očistěte a oloupejte u kořene pravidelně zařízněte a kulatým vypichovákem pak shora vydlabejte.
Vyřezané kousky kedluben pokrájejte a spolu s cibulí vložte do pečící nádoby, vymazané sádlem, přidejte
kousky slaniny a divoké kořeni.
Mleté maso, nejlépe směs vepřového a hovězího vymíchejte se smetanou, drceným kmínem, majoránkou,
vajíčkem a solí. Oloupané žampiony nakrájejte na drobné kostičky a krátce je nasucho osmahněte na pánvi
aby zavoněly. Poté je přimícjhejte do směsi. Masovou fáš naplňte do vydlabaných kedluben.
Brukve vložte do připraveného pekáčku či jiné nádoby, mírně podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a
velmi šetrně duste přikryté v troubě (120 stupňů). Podle velikosti kedluben asi 30 minut. V polední fázi
přidejte ke kedlubnám překrájenou karotku a jen krátce je zaduste aby jen lehce změkla.
Na závěr brukve dopečte nebo s vrchu zapečte aby se masová směs vypekla do barvy. Před podáváním
doplňte máslo a podávejte s vařenými bramborami, chlebem a podobně. Pokud budete mít možnost mladé
listy kedluben ze šešulky opláchněte a přelijte vroucí vodou nebo povařte na páře a využijte je jako
elegantní ozdobu a zároveň velmi zdravý doplněk pokrmu.