Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PLNĚNÁ VEJCE

NÁPAD PRO SLAVNOSTNÍ POHOŠTĚNÍ
do hodiny průměrná cena střední
Možností jak upravit plněná vejce je mnoho. V tomto případě nabízíme tři varianty náplní dva profesionální triky.
PLNĚNÁ VEJCE
z 10 vajec

Suroviny


vejce 10 ks
pomazánkové máslo 60 g
uzený losos 30 g
citronová šťáva  
petrželová nať  
hořčice plnotučná 20 g
sardelky 15 g
pažitka  
nakládané papriky kapie 30 g
salám paprikový 30 g
sůl  
pepř bílý  

Variace a možnosti

Náplně můžete libovolně upravit. Místo pomazánkového másla zkuste použít čerstvé či termizované sýry typu Lučina. Také se dříve běžně fáše připravovaly s klasickým máslem nebo i majonézou.

Postup


1

Vejce uvařená na tvrdo oloupejte a rozkrojte podélně nebo příčně, jak se vám více líbí. Žloutky nastrouhejte na jemno a každou bílkovou mističku na spodní straně mírně seřízněte tak, aby na míse pevně stály a nekývaly se.

2

První fáš vyšlehejte ze žloutků, jemně nasekaného uzeného lososa, pomazánkového másla, citronové šťávy a velmi jemně nasekané petrželové nati. Druhou náplň připravte promísením žloutků, hořčice, pomazánkového másla, rozetřené sardelky a nasekané pažitky. Třetí směs vytvořte z jemně posekaných nakládaných paprik (seřízněte případně tvrdou slupku), žloutků, pomazánkového másla a nitek paprikového salámu. Všechny náplně případně přisolte a lehce přichuťte bílým pepřem.

3

Z rohlíků nebo žemli šetrně skrojte kůru a bílou žemli nakrájejte na droboučké kostičky. Ty rozdělte do bílkových mističek a až na žemli nastříkejte cukrářským sáčkem či zdobičkou připravené náplně. Přizdobení vajec volte tak aby vycházelo ze surovin ve fáši a také k ní ladilo.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]