PLÍČKY NA SMETANĚ
STARODÁVNÁ TRADICE NA TALÍŘI
Plíčky na smetaně mají být lehce navinulé spojené hustou smetanovou omáčkou. Jejich příprava je sice delší ale vždy potěší ty, kterým chutná naše klasika.
Postup
Dobře očištěné a propláchnuté droby dejte vařit do horké, osolené vody, přidejte divoké koření (2 bobkové
listy, 10 kuliček pepře a 3 nového koření) a jednu cibuli. Uvařené droby vyjměte a vložte do studené vody a
poté ještě očistěte a pokrájejte na drobné nudličky či kousky. Vývar sceďte a nechte zchladnout.
Kořenovou zeleninu nakrájenou na stejnoměrné plátky opékejte na sádle. Po chvíli přidejte cibuli,
pochopitelně nakrájenou. Když se počnou opékat okraje přisypte hladkou mouku a zasmažte ji do základu.
Pak vše zalijte vlažným vývarem z plíček, důkladně prošlehejte, přidejte případně sůl, trošku cukru a dvě
lžíce octa a pak zvolna za stálého míchání vařte nejlépe jednu hodinu aby se zelenina rozvařila.
V poslední fázi omáčku proceďte přes husté sítko na nakrájené droby, přidejte máslo, zakapejte citronovou
šťávou a zavařte. Nakonec zjemněte smetanou, kysanou smetanou a podávejte. Samozřejmě s
houskovými knedlíky.