Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PLÍČKY NA SMETANĚ

STARODÁVNÁ TRADICE NA TALÍŘI
během dopoledne levný pokrm střední
Plíčky na smetaně mají být lehce navinulé spojené hustou smetanovou omáčkou. Jejich příprava je sice delší ale vždy potěší ty, kterým chutná naše klasika.
PLÍČKY NA SMETANĚ
na 6 porcí

Suroviny


vepřové plíce a srdce nebo drůbeží droby 1 g
kořenová zelenina 200 g
cibule 80 g
sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká 70 g
smetana 12% 200 ml
kysaná smetana 150 ml
sůl 15 g
máslo 50 g
citron 1 ks
ocet  
divoké koření  
cukr krupice  

Variace a možnosti

Vedle vepřových plic a srdce můžete připravit plíčky z kuřecích drobů (srdíček, žaludků a krků) případně i odřezků masa. Falešné plíčky se též vaří z hlav králíka a podobně.

Postup


1

Dobře očištěné a propláchnuté droby dejte vařit do horké, osolené vody, přidejte divoké koření (2 bobkové listy, 10 kuliček pepře a 3 nového koření) a jednu cibuli. Uvařené droby vyjměte a vložte do studené vody a poté ještě očistěte a pokrájejte na drobné nudličky či kousky. Vývar sceďte a nechte zchladnout.

2

Kořenovou zeleninu nakrájenou na stejnoměrné plátky opékejte na sádle. Po chvíli přidejte cibuli, pochopitelně nakrájenou. Když se počnou opékat okraje přisypte hladkou mouku a zasmažte ji do základu. Pak vše zalijte vlažným vývarem z plíček, důkladně prošlehejte, přidejte případně sůl, trošku cukru a dvě lžíce octa a pak zvolna za stálého míchání vařte nejlépe jednu hodinu aby se zelenina rozvařila.

3

V poslední fázi omáčku proceďte přes husté sítko na nakrájené droby, přidejte máslo, zakapejte citronovou šťávou a zavařte. Nakonec zjemněte smetanou, kysanou smetanou a podávejte. Samozřejmě s houskovými knedlíky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]