Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PLACKY Z CIZRNY

LUŠTĚNA TROCHU JINAK
na druhý den levný pokrm střední
Placky upečené z rozsekaných, předem vařených luštěnin nadchnou každého a navíc je lze různě doplňovat.
PLACKY Z CIZRNY
na 6 porcí

Suroviny


cizrna 350 g
vejce 3 ks
bramborový škrob 40 g
anglická slanina nebo uzený bok 150 g
cibule 70 g
česnek 25 g
olej nebo sádlo 120 ml
sůl 20 g
kmín drcený či mletý  
saturejka  
rozmarýn mletý nebo čerstvý  

Variace a možnosti

Pochopitelně, že placky můžete udělat bez masa. Na drobné kostičky nakrájené uzené tofu vás možná příjemně překvapí. Také koření si upravte podle svého. Zajímavou chuť získají placky když s cibulí osmahnete na nitky strouhaný celer. Zkuste hotové placky zapéci třeba uzeným sýrem.

Postup


1

Cizrnu den předem namočte, druhý den namáčecí vodu slijte a v čisté vodě luštěninu zvolna uvařte, při vaření můžete přidat trochu saturejky i jiných bylin pro utlumení nadýmavosti.

2

Cibuli nakrájejte na jemno a opečte ji na troše tuku. Když zesklovatí přidejte na kostičky krájenou slaninu, drcený kmín, rozmarýn i další koření. Vše opečte a nakonec přidejte třený či prolisovaný česnek. Směs lehce osmahněte a pak vložte do uvařené a předem rozmixované luštěniny, přidejte vejce, škrobovou moučku a sůl.

3

Ze vzniklé hmoty tvořte na pánvi placky a pečte je na rozpáleném tuku. Podávejte jako přílohu nebo s kysanou smetanou a zeleninou či zelným salátem jako samostatný pokrm.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]