Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA

NADÝCHNUTÁ KLASIKA
do hodiny levný pokrm střední
Lehounký piškotový plát můžete stočit jen s dobrým džemem a nebo ho ještě povýšit na zákusek máslovým krémem a kokosem.
PIŠKOTOVÁ ROLÁDA
na jeden plát

Suroviny


vejce 5 ks
cukr krupice 100 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
citronová šťáva pár kapek  
džem na promazání  
cukr moučka na posypání  

Variace a možnosti

Když se rozhodnete pro lepší roládu, připravte si krém a ten opatrně rozetřete na vrstvu marmelády, posypte strouhaným kokosem a zaviňte. Povrch rolády pomažte zbylým krémem, posypte kokosem a dejte vychladit.

Postup


1

Nejprve šlehejte vaječné bílky s pár kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zašlehávejte postupně lžíci, po lžíci cukr. Když sníh zpevní a cukr v něm se rozpustí, vmíchejte postupně žloutky a následně mouku. Vše dávejte postupně a zvolna vejce i mouku do hmoty zapracujte. Tato fáze přípravy piškotové hmoty je klidná - žádné šlehání ale jen postupné zamíchání žloutků a po troškách následně mouky.

2

Hmotu pak rozetřete na pečící papír položený na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na 190 – 200 stupňů. Délku pečení hlídejte ale během pěti či sedmi minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v troubě déle dojde k jeho usušení

3

Pro dobré zatočení rolády je nutné upečený plát nechat nejprve na papíru vydýchnout horkost. Potom opatrně stáhnout pečící papír a pak ještě neoschlý, vlahý piškot stočit za pomoci utěrky nebo i použitého papíru do tvaru rolády. Díky tomu si hmota zvykne na svůj budoucí tvar.

4

Obyčejnou piškotovou roládu pak dohotovíte potřením plátu rybízovým džemem. Pokud bude ztuhlý trochu ho nahřejte a promíchejte a půjde dobře roztírat. Plát pk stočte a nechte odležet.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]