na jeden plát
Suroviny
Variace a možnosti
Když se rozhodnete pro lepší roládu, připravte si krém a ten opatrně rozetřete na vrstvu marmelády, posypte strouhaným kokosem a zaviňte. Povrch rolády pomažte zbylým krémem, posypte kokosem a dejte vychladit.
Postup
Nejprve šlehejte vaječné bílky s pár kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zašlehávejte
postupně lžíci, po lžíci cukr. Když sníh zpevní a cukr v něm se rozpustí, vmíchejte postupně žloutky a
následně mouku. Vše dávejte postupně a zvolna vejce i mouku do hmoty zapracujte. Tato fáze přípravy
piškotové hmoty je klidná - žádné šlehání ale jen postupné zamíchání žloutků a po troškách následně
mouky.
Hmotu pak rozetřete na pečící papír položený na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na
190 – 200 stupňů. Délku pečení hlídejte ale během pěti či sedmi minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v
troubě déle dojde k jeho usušení
Pro dobré zatočení rolády je nutné upečený plát nechat nejprve na papíru vydýchnout horkost. Potom
opatrně stáhnout pečící papír a pak ještě neoschlý, vlahý piškot stočit za pomoci utěrky nebo i použitého
papíru do tvaru rolády. Díky tomu si hmota zvykne na svůj budoucí tvar.
Obyčejnou piškotovou roládu pak dohotovíte potřením plátu rybízovým džemem. Pokud bude ztuhlý trochu
ho nahřejte a promíchejte a půjde dobře roztírat. Plát pk stočte a nechte odležet.