Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PEKINGSKÁ KACHNA

VARIACE NA SVĚTOZNÁMÝ RECEPT
během dopoledne vyšší cena vysoká
Zprudka pečená kachní prsa následně pozvolna dopékaná do růžova. Toť rajská hudba pro každého labužníka.
PEKINGSKÁ KACHNA
na 4 porce

Suroviny


kachní prsa 4 ks
melasa tmavá třinová 40 g
víno bílé rýžové 100 ml
olej 120 ml
zázvor mletý  
koření pěti vůní  
ocet rýžový  
sójová omáčka  
sůl  
bramborový škrob lžíce  

Variace a možnosti

Originální recept je poměrně složitý. Správně se totiž připravuje celá kachna a skrajované maso se podává se speciálními mandarínskými omeletkami, švestkovou omáčkou, jarními cibulkami a dalšími doplňky.

Postup


1

Nejprve si připravte marinádu na kachní prsa a to tak, že smícháte třtinovou melasu s rýžovým octem, solí a kořením pěti vůní i zázvorem. Očištěná kachní prsa ve směsi marinujte asi patnáct minut a pak je nechte na vzduchu zaschnout. Marinování můžete opakovat. Důležité je, aby marináda na prsou před pečením zaschnula.

2

Před pečením nařízněte ostrým nožem kůži několika šikmými zářezy. Poté zprudka prsa pečte na rozpáleném oleji. Nejprve kůži a poté svalovinu z druhé strany. Ze všech stran opečené maso vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a 12 – 15 minut dopékejte.

3

Mezi tím si připravte ze zbylé marinády zálivku a to tak, že do ní přidáte trochu rýžového vína, kvalitní sojové omáčky a trochu bramborového škrobu. Ve výpeku na pánvi pak ze zálivky uvařte trochu mírně zahoustlé omáčky.

4

Pečená kachní prsa mají mít křupavou kůži a šťavnatou lehce narůžovělou svalovinu. Krájejte je na tenké řezy a podlévejte připravenou omáčkou. Podávejte podle chuti a libosti s rýží, rýžovými nudlemi nebo jen s osmahnutou zeleninou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]