Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

PEČENÝ CIBULOVÝ SALÁT

ZDRAVÝ, LEVNÝ A RYCHLÝ SALÁT
do 20 minut levný pokrm jednoduchá
Na hrubší kousky nakrájená cibule, krátce osmahnutá a následně sladkokysele ochucená vytvoří za pár minut zajímavý salát, který lze podávat jak teplý, tak vlažný i důkladně prochlazený. Ideální ke grilovanému masu.
PEČENÝ CIBULOVÝ SALÁT
na 4 porce

Suroviny


cibule 150 g
cibule červená 150 g
cibule jarní 80 g
olej 40 ml
sůl mořská 10 g
cukr třtinový přírodní 30 g
ocet nebo jablečný 30 ml
směs pepřů  

Variace a možnosti

Postup


1

Cibuli nakrájejte na stejnoměrné větší kousky. Nejelegantnější jsou měsíčky, krájené podélně z rozpůlené cibule. Nechte si zvlášť bílou a červenou cibuli.

2

Do rozpáleného oleje na pánvi nejprve vložte bílou cibuli, když zesklovatí přidejte červenou a krátce vše za stálého míchání opékejte. Na červené cibuli se přitom zvýrazní její barva. Pokud chcete můžete v tuto chvíli přidat trochu drceného kmínu a pár plátků česneku. Druhou možnou variantou je přidání suchého provensálského koření.

3

Na závěr přípravy salátu přidejte do pánve sůl, cukr, ten nechte rozpustit (zkaramelizovat) a nakonec vše zastříkněte octem. Zprudka vše zaduste a nechte chvilku stát v pánvi. Přitom si nakrájejte na jemno jarní cibulku kterou nakonec vše ozdobíte a přichutíte. Před samotným podáváními můžete salát pomlít směsí pepřů.

4

Salát je vhodný k pečenému či grilovanému masu, plackám všeho druhu a podobně. Lze ho kombinovat i s pórkem, přidat pažitku nebo trochu nastrouhaného křenu.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]