PEČENÝ CIBULOVÝ SALÁT
ZDRAVÝ, LEVNÝ A RYCHLÝ SALÁT
Na hrubší kousky nakrájená
cibule, krátce osmahnutá a následně sladkokysele ochucená vytvoří za pár minut zajímavý salát, který lze podávat jak teplý, tak vlažný i důkladně prochlazený. Ideální ke grilovanému masu.
Postup
Cibuli nakrájejte na stejnoměrné větší kousky. Nejelegantnější jsou měsíčky, krájené podélně z rozpůlené
cibule. Nechte si zvlášť bílou a červenou cibuli.
Do rozpáleného oleje na pánvi nejprve vložte bílou cibuli, když zesklovatí přidejte červenou a krátce vše za
stálého míchání opékejte. Na červené cibuli se přitom zvýrazní její barva. Pokud chcete můžete v tuto chvíli
přidat trochu drceného kmínu a pár plátků česneku. Druhou možnou variantou je přidání suchého
provensálského koření.
Na závěr přípravy salátu přidejte do pánve sůl, cukr, ten nechte rozpustit (zkaramelizovat) a nakonec vše
zastříkněte octem. Zprudka vše zaduste a nechte chvilku stát v pánvi. Přitom si nakrájejte na jemno jarní
cibulku kterou nakonec vše ozdobíte a přichutíte. Před samotným podáváními můžete salát pomlít
směsí pepřů.
Salát je vhodný k pečenému či grilovanému masu, plackám všeho druhu a podobně. Lze ho kombinovat i s pórkem, přidat pažitku nebo trochu nastrouhaného křenu.