OVESNÉ SUŠENKY
ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO KAŽDÉHO
Sušenky z ovesných vloček lze podle chuti doplnit libovolným sušeným ovocem, nahradit přírodní cukr medem, přidat mletou skořici a podobně. Křehké sušenky zvládnou upéci i děti pokud nebudete litovat trochu upatlané kuchyně.
Postup
Do teplého mléka dejte trochu dřeně z vanilkového lusku nebo vanilínový cukr a špetku soli. Poté zamíchejte
do mléka ovesné vločky a kokos a nechte chvíli stát.
Vejce, máslo a cukr nejprve vyšlehejte do pěny a následně spojte s namočenými vločkami a kokosem.
Vzniklou kaši pak zahustěte moukou, do níž předem namíchejte trošku jedlé sody, případně kypřicího
prášku (půl lžičky). Měkké, řídké těsto doplňte nakrájeným sušeným ovocem a nechte krátce odležet.
Nejlépe za pomoci namočených rukou pak tvořte z těsta kuličky a ty pak klaďte na plech vyložený pečicím
papírem. na něm kuličky lehce roztlačte a následně pečte v troubě při teplotě do 170 stupňů, podle velikosti
asi 10 - 15 minut.
Do sušenek můžete doplnit perníkové koření, skořici, kakao nebo čokoládu, mleté oříšky, kousky mandlí a
podobně.