ORAVSKÁ VEPŘOVÁ
NESKUTEČNÁ DOBROTA PRO MILOVNÍKY PEČÍNKY
Plátky vepřové krkovice pečené společně se zelím, cibulí a česnekem. Když při přípravě použijete pravou oravskou slaninu či domácí, kouřem voňavý špek, naplní se pravidlo, že v jednoduchosti je krása (i dobrota).
Postup
Slaninu nakrájenou na drobné kostičky rozpečte na pánvi, přidejte pokrájenou cibuli a krátce ji v tuku
osmahněte. Na závěr dejte zapěnit i polovinu česneku krájeného na plátky. Vše vmíchejte do překrájeného
kysaného zelí, přidejte dva nebo tři bobkové listy a vložte do pekáčku.
Vepřovou krkovici nakrájejte na stejnoměrné plátky, osolte a okmínujte, potřete prolisovaným česnekem a
drceným či mletým pepřem. Poté maso naskládejte na připravené zelí, trochu ho zatlačte a dejte vše lehce
podlité vodou péci.
Pečte v první fázi přikryté při teplotě do 150 stupňů po dobu 40 - 60 minut. Až když je maso téměř měkké
dopečte pečínku odkrytou při vyšší teplotě (180 - 190 stupňů). Pozor aby se vrchní část zelí nespálila.
Podávejte s chlebem, brambory ale i knedlíky.