Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ORAVSKÁ VEPŘOVÁ

NESKUTEČNÁ DOBROTA PRO MILOVNÍKY PEČÍNKY
během dopoledne průměrná cena jednoduchá
Plátky vepřové krkovice pečené společně se zelím, cibulí a česnekem. Když při přípravě použijete pravou oravskou slaninu či domácí, kouřem voňavý špek, naplní se pravidlo, že v jednoduchosti je krása (i dobrota).
ORAVSKÁ VEPŘOVÁ
na 4 - 6 porcí

Suroviny


vepřová krkovice 800 g
kysané zelí bílé 600 g
cibule 200 g
uzená slanina oravská - voňavá 100 g
sůl 15 g
česnek půl hlavičky 30 g
bobkový list  
pepř černý drcený či mletý  
kmín celý či drcený  

Variace a možnosti

Postup


1

Slaninu nakrájenou na drobné kostičky rozpečte na pánvi, přidejte pokrájenou cibuli a krátce ji v tuku osmahněte. Na závěr dejte zapěnit i polovinu česneku krájeného na plátky. Vše vmíchejte do překrájeného kysaného zelí, přidejte dva nebo tři bobkové listy a vložte do pekáčku.

2

Vepřovou krkovici nakrájejte na stejnoměrné plátky, osolte a okmínujte, potřete prolisovaným česnekem a drceným či mletým pepřem. Poté maso naskládejte na připravené zelí, trochu ho zatlačte a dejte vše lehce podlité vodou péci.

3

Pečte v první fázi přikryté při teplotě do 150 stupňů po dobu 40 - 60 minut. Až když je maso téměř měkké dopečte pečínku odkrytou při vyšší teplotě (180 - 190 stupňů). Pozor aby se vrchní část zelí nespálila.

4

Podávejte s chlebem, brambory ale i knedlíky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2022 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]