Vegetariánskou variaci tohoto pokrmu připravíte snadno. Stačí totiž nahradit klobása opečeným uzeným nebo marinovaným tofu popřípadě přidat i slunečnicové či jiné semínko. Podobně upravíte i šunkový nákyp nebo pochoutku se třemi druhy sýra.
V osoleném mléce uvařte instantní kukuřičnou krupici – polentu. Po třech minutách vaření vám vznikne kaše. Do ní přidejte
polovinu másla, mletý kmín a po mírném zchladnutí nahrubo nastrouhané brambory.
Klobásu nakrájejte na drobné kousky nebo plátky a krátce ji osmahněte na pánvi, následně přidejte do směsi spolu s vejci a
nastrouhaným sýrem. Vše důkladně promíchejte. Počítejte s tím, že sýr i klobása jsou slané a proto polentu s bramborami příliš
nesolte.
Vzniklou fáš vložte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby nebo pekáče. Povrch uhlaďte a ozdobte
řezy z klobásy a dýňovým semínkem. Pečte při 160 stupních asi třicet minut, na závěr potřete povrch zbylým máslem a dopečte
při teplotě 180 stupňů.