Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

NÁKYP S KLOBÁSOU

BEZLEPKOVÁ LAHŮDKA
do hodiny průměrná cena jednoduchá
Kombinace žlutavé kukuřičné polenty a brambor je bezlepková a zároveň velmi chutná. Zvlášť když v ní rozpečete dobré klobásky a sýr.
NÁKYP S KLOBÁSOU
pro 6 osob

Suroviny


brambory vařené 500 g
mléko 600 ml
kukuřičná krupice polenta 150 g
máslo 80 g
sýr cihla 150 g
klobása kvalitní šunková / papriková 400 kg
vejce 3 ks
sůl  
kmín drcený či mletý  
strouhanka na vysypání nádoby  
dýňová semena  

Variace a možnosti

Vegetariánskou variaci tohoto pokrmu připravíte snadno. Stačí totiž nahradit klobása opečeným uzeným nebo marinovaným tofu popřípadě přidat i slunečnicové či jiné semínko. Podobně upravíte i šunkový nákyp nebo pochoutku se třemi druhy sýra.

Postup


1

V osoleném mléce uvařte instantní kukuřičnou krupici – polentu. Po třech minutách vaření vám vznikne kaše. Do ní přidejte polovinu másla, mletý kmín a po mírném zchladnutí nahrubo nastrouhané brambory.

2

Klobásu nakrájejte na drobné kousky nebo plátky a krátce ji osmahněte na pánvi, následně přidejte do směsi spolu s vejci a nastrouhaným sýrem. Vše důkladně promíchejte. Počítejte s tím, že sýr i klobása jsou slané a proto polentu s bramborami příliš nesolte.

3

Vzniklou fáš vložte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací nádoby nebo pekáče. Povrch uhlaďte a ozdobte řezy z klobásy a dýňovým semínkem. Pečte při 160 stupních asi třicet minut, na závěr potřete povrch zbylým máslem a dopečte při teplotě 180 stupňů.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]