Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

NAHATÁ POLÉVKA

SPECIÁLNÍ OZDRAVNÁ POLÉVKA
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Překvapivě dobrá polévka z vařeného nahého ovsa s vložkou krátce osmahnuté křupavé zeleniny
NAHATÁ POLÉVKA
na 6 porcí

Suroviny


oves bezpluchý - nahý 150 g
brokolice 80 g
pórek 80 g
cibule 40 g
mrkev 50 g
řapíkatý celer 60 g
sůl drcený 12 g
olej 30
kmín drcený či mletý  
majoránka  

Variace a možnosti

Do vařícího se ovsa můžete spolu s cibulí přidat i trochu rozškvařené slaniny a stroužek česneku. Lepší chu´t a vůni získáte přidáním několika kousků sušených hub k vařícímu se ovsu. Bezpluchý nebo také nahý oves koupíte v prodejnách zdravé výživy.

Postup


1

Den předem namočte bezpluchý (nahý) oves do studené vody a nechte ho nabobtnat.

2

Druhý den vodu s ovsem osolte, přidejte drcený kmín a vše přiveďte k varu. Na troše oleje osmahněte cibulku tak aby se počínala opékat do barvy a tuto cibuli přidejte do hrnce s vařícím se ovsem. Jeho příprava bude trvat asi 20 minut.

3

Na zbylém oleji nejprve krátce opékejte na nudle nakrájenou mrkev, pak přidejte drobně krájený řapíkatý celer, následně na proužky krájený pórek a nakonec brokolici nakrájenou a rozebranou na malé kousky, růžičky. Zeleninu jenom krátce osmahněte, získá tím svěží barvu a zůstane v polévce křupavá. Do polévky ji dejte teplou až jako ozdobu přímo na talíř.

4

Uvařený oves je na skousnutí pevný ale uvnitř pružný, jako krupky. Vývar z něho lehce zahoustne a vy přidejte jenom trochu pomnuté majoránky a neste na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]