Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MUŠLE KLASIK

ČERSTVÉ, RYCHLÉ, BÁJEČNÉ
do 20 minut vyšší cena střední
Mušle a další dary moře jsou nesmírně cennými potravinami a čas od času stojí za to připravit si rychlou a skvostnou lahůdku.
MUŠLE KLASIK
na 4 porce

Suroviny


mušle čerstvé (srdcovky) 1 g
olivový olej 40 ml
šalotka nebo cibule 60 g
česnek 20 g
víno bílé 120 ml
sůl mořská 10 g
petrželová nať  
máslo 50 g

Variace a možnosti

Namísto čistého másla lze využít bylinkové nebo jinak ochucené máslo. Také můžete přidat k mušlím různé bylinky (provensáslké), lžíci rajčatového protlaku a podobně.

Postup


1

Čerstvé mušle důkladně omyjte a očistěte. Ty které jsou pootevřené a při poklepnutí se nezavírají vyhoďte.

2

V rendlíku či kastrole osmahněte na oleji nakrájenou šalotku, jakmile zapění přidejte plátky česneku a vzápětí přidejte nasekanou petrželku. Vše zalijte vínem, přidejte trochu vody a sůl a na tento základ vložte mušle. Nechte je , podle velikosti vařit pod poklicí 3 - 5 minut. Občas s nimi v kastrolu zatřeste. Mušle vařte jen mírně ponořené a přikryté!

3

Potom zkontrolujte zda se všechny mušle otevřely (neotevřené vyjměte a zahoďte), přidejte trochu másla, promíchejte či protřeste a nechte je ještě asi tři minuty dojít pod pokličkou na velmi mírném ohni nebo bez přívodu tepla.

4

Mezitím si připravte lehký křehký salát a několik toastů a vše neste na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]