Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MODERNÍ KOBLIHY

S MAJONÉZOU V TĚSTĚ
během dopoledne průměrná cena vysoká
Lehké, vláčné těsto na koblihy s použitím majonézy je velmi jednoduché na zadělání a velmi dobře se s ním pracuje.
MODERNÍ KOBLIHY
pro 4 - 5 osob

Suroviny


mouka pšeničná hladká 500 g
žloutek 3 ks
majonéza 120 g
droždí čerstvé 20 g
cukr krupice 30 g
sůl  
rum tuzemský 2 lžíce  
citron kůra 1 ks
mléko 300 ml
džem nejlépe meruňkový 400 g
olej na smažení  

Variace a možnosti

Postup


1

Z teplého mléka, čtvrtiny mouky, cukru, špetky soli a droždí vyšlehejte kvásek. Ten přikryjte nechte vzejít.

2

Když kvásek vykyne přidejte do něho žloutky a majonézu, dvě lžíce rumu , vše rozmíchejte a postupně zapracujte i zbylou mouku a měkké těsto hněťte tak dlouho až se přestane lepit na mísu. Lehce ho pomoučněte a nechte vykynout.

3

Vykynuté těsto krátce hněťte aby ztužilo. pak z jeho části postupně rozvalujte stejnoměrný plát a z něho vykrajovátkem vypichujte kroužky lehce, je roztlačte a na jeden vždy vložte trochu džemu, druhým kouskem těsta přikryjte, na okrajích zmáčkněte a poté opětovně okrojte kulatým vypichovátkem.

4

Koblihy pak nechte vykynout a následně je zvolna smažte v rozpáleném oleji. při smažení se nafouknou a díky náplni se někdy nechtějí otočit. Proto je třeba je při smažení přidržovat špejlí či jehlicí.

5

Usmažené koblížky pokládejte na papírovou utěrku a následně je cukrujte práškovým cukrem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]