Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MILOŠOVA BÁBOVKA

LUXUSNÍ MEZI VŠEMI BÁBOVKAMI
do hodiny průměrná cena střední
Vláčná, skvostně voňavá bábovka s tvarohem, rozinkami, ořechy a vaječným likérem. Určitě stojí za to ji upéci a sklidit pochvalu a radost všech kdo ochutnají.
MILOŠOVA BÁBOVKA
na větší bábovkovou formu

Suroviny


tvaroh měkký 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
cukr krupice 250 g
máslo 250 g
vejce 4 ks
pudinkový prášek 1 balíček 40 g
kypřicí prášek do pečiva balíček 1 ks
rozinky 50 g
vlašské ořechy 50 g
rum tuzemský 50 ml
likér vaječný 50 ml
kakao 2 lžíce 20 g

Variace a možnosti

Postup


1

Nejprve šlehejte žloutky se dvěma třetinami cukru do pěny. Potom přidávejte a zašlehávejte postupně rozpuštěné máslo. Pozor nesmí být horké. Když vše vytvoří hutnou pěnu, vmíchejte tvaroh, přitom dbejte aby nebyl přímo z ledničky ale měl pokojovou teplotu a na závěr přijde do této tekuté části bábovky likér a rum.

2

Do prosáté mouky vmíchejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, pudinkový prášek (vanilkový), nasekané či semleté ořechy a rozinky. Tuto směs pak postupně vmíchejte do předem našlehané hmoty. V tomto případě už nepoužívejte raději šlehač ale jenom ruční metličku.

3

Ve zvláštní nádobě vyšlehejte z bílků sníh. Do pevného sněhu zašlehejte postupně (po lžících) zbylou třetinu cukru. Tím sníh zpevní a lépe ho těsto přijme.

4

Bábovkovou formu si vymažte sádlem či ztuženým tukem a vysypte polohrubou moukou. Do ní pak vložte asi dvě třetiny připraveného těsta. Do zbylé části těsta vmíchejte kakao. Potom přesuňte zbytek těsta do formy. Můžete lehce, stěrkou, tmavou hmotu prolnout se světlou, aby bábovka měla na řezu po upečení mramorování.

5

Pečte při 180 - 190 stupních 45 minut. Hotovou bábovku nechte asi deset minut ve formě stát a pak ji teprve vyklopte z formy. Po zchladnutí ji cukrujte a neste radostně na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]