Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MÁSLOVÉ HOUSTIČKY

VŮNĚ ČERSTVÉHO PEČIVA NA DOSAH
během dopoledne levný pokrm střední
Jemné pečivo, které nadchne i tu nejnáročnější návštěvu. Kynuté těsto s máslem je jednoduché na přípravu a rozličný posyp koření a semínek houstičky příjemně ozvláštní.
MÁSLOVÉ HOUSTIČKY
na 2 plechy

Suroviny


mouka pšeničná hladká 500 g
droždí čerstvé půl kupované kostky 20 g
cukr krupice 20 g
sůl 10 g
máslo 80 g
mléko polotučné 300 ml
vejce na potření  
kmín na posyp  
lněné semínko na posyp  
mák na posyp  

Variace a možnosti

Postup


1

Z teplého mléka, droždí, cukru, soli a trochy mouky ušlehejte základní kvásek. Měl by mít hustotu řídké kaše. Ten zasypte navrchu trochou mouky a přikrytý utěrkou ho nechte v zadělávací míse vzejít.

2

Během toho rozpusťte máslo a to pak spolu s moukou zapracujte do vzešlého kvásku. Měkké těsto míchejte a hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje a nakonec i měchačku. Je lepší zapracovat mouku do těsta postupně, podle toho jak se bude zahušťovat.

3

Také těsto nechte jednou vykynout a pak ho prohněťte (utužte). Z jeho části vyválejte silnější pramen a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z každého pak vytvořte dva nebo tři tenké prameny, z nich tvořte houstičky.

4

Housky uložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky, kmínem, případně i hrubozrnnou solí, nechte vykynout a pečete v předehřáté troubě při 180 stupních. Délka pečení je odvislá od velikosti houstiček.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]