Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MÁSLOVÉ FAZOLE

VELKÉ BÍLÉ FAZOLE S JEMNOU OMÁČKOU
na druhý den vyšší cena střední
Nejprve vařené a poté spolu s masem šetrně dušené fazole v jemné smetanové omáčce osvěžené nasekanou mátou a citronovou šťávou
MÁSLOVÉ FAZOLE
na 6 porcí

Suroviny


fazole bílé máslové - lima - měsíční 400 g
cibule 120 g
jehněčí maso 500 g
rajčatový protlak 50 g
olej 50 ml
smetana 12% 200 ml
sůl 15 g
paprika mletá sladká  
saturejka snítka do fazolí  
provensálské bylinky čerstvé či sušené  
máta snítka  
citronová šťáva  
bramborový škrob lžíce 20 g

Variace a možnosti

Je pochopitelně možné nahradit jehněčí maso drůbeží svalovinou, králičím masem ale i telecím či vepřovým masem. Stejně výborně lze zakomponovat do pokrmu místo masa tofu, sojové maso nebo seitam. Můžete zkusit podlít maso s fazolemi také trochou bílého vína.

Postup


1

Velké, máslové fazole nejméně 12 hodin předem namočte, namáčecí vodu slijte a ve vodě se snítkou saturejky je vařte až téměř do měkka. Počítejte s tím, že se budou ještě půl hodinku dusit spolu s masem a omáčkou. Také můžete fazole vařit intenzivněji v tlakovém hrnci na "bio" stupeň (šetrné) vaření.

2

Jehněčí maso, nejlépe z krku či plece , nakrájené na malé stejnoměrné kousky nejprve zprudka osmahněte na oleji, poté přidejte cibuli a jakmile začne zlátnout zaprašte vše trochou sladké mleté papriky. Jen kratičce vše zapěňte, aby se paprika spojila s tukem a přidejte rajčatový protlak. ještě chvíli vše opékejte aby se i protlak lehce osmahnul. Tím se zlepší jeho chuť v pokrmu. Pokud budete připravovat větší množství masa je lepší ho zvlášť opéci na pánvi a v kastrolu připravit opečenou cibulí, s paprikou a protlakem.

3

Do základu přidejte sůl, provensálské koření a předvařené fazole včetně části odvaru z nich. Vše velmi zvolna duste pod poklicí nebo v tlakovém hrnci na nejmírnějším stupni vaření.

4

Když jsou fazole a maso měkké, přilijte smetanu do níž předem rozmíchejte trochu škrobové moučky. Ta vám vydušeninu sváže a lehce zahustí. Během dvou nebo tří minut varu je vše dohotovené a na závěr přidejte posekanou mátu a trochu citronové šťávy.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]