MÁSLOVÉ FAZOLE
VELKÉ BÍLÉ FAZOLE S JEMNOU OMÁČKOU
Nejprve vařené a poté spolu s masem šetrně dušené fazole v jemné smetanové omáčce osvěžené nasekanou mátou a citronovou šťávou
Postup
Velké, máslové fazole nejméně 12 hodin předem namočte, namáčecí vodu slijte a ve vodě se snítkou
saturejky je vařte až téměř do měkka. Počítejte s tím, že se budou ještě půl hodinku dusit spolu s masem a
omáčkou. Také můžete fazole vařit intenzivněji v tlakovém hrnci na "bio" stupeň (šetrné) vaření.
Jehněčí maso, nejlépe z krku či plece , nakrájené na malé stejnoměrné kousky nejprve zprudka osmahněte
na oleji, poté přidejte cibuli a jakmile začne zlátnout zaprašte vše trochou sladké mleté papriky. Jen kratičce
vše zapěňte, aby se paprika spojila s tukem a přidejte rajčatový protlak. ještě chvíli vše opékejte aby se i
protlak lehce osmahnul. Tím se zlepší jeho chuť v pokrmu. Pokud budete připravovat větší množství masa je
lepší ho zvlášť opéci na pánvi a v kastrolu připravit opečenou cibulí, s paprikou a protlakem.
Do základu přidejte sůl, provensálské koření a předvařené fazole včetně části odvaru z nich. Vše velmi
zvolna duste pod poklicí nebo v tlakovém hrnci na nejmírnějším stupni vaření.
Když jsou fazole a maso měkké, přilijte smetanu do níž předem rozmíchejte trochu škrobové moučky. Ta
vám vydušeninu sváže a lehce zahustí. Během dvou nebo tří minut varu je vše dohotovené a na závěr
přidejte posekanou mátu a trochu citronové šťávy.