Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KUŘECÍ ROLÁDA

KUŘE BEZ KOSTÍ ALE S NÁDIVKOU
během dopoledne průměrná cena vysoká
Tím, že kuře vykostíte a po naplnění stočíte do rolády, vytvoříte velice elegantní variaci na klasickou a oblíbenou dobrotu.
KUŘECÍ ROLÁDA
na 4 - 6 porcí

Suroviny


kuře 1 ks
pečivo rohlíky 200 g
vejce 3 ks
sůl 15 g
máslo 70 g
uzená slanina 50 g
mléko 100 ml
petrželová nať  
strouhanka  
muškátový květ  

Variace a možnosti

Roládu můžete využít i na studeno jako součást obložených mís a podobně. Stejným způsobem pak připravíte rolády s jinými náplněmi či nádivkami.

Postup


1

Kuře omyjte a následně vykostěte. Veďte řez z obou stran páteře a poté co ji i s biskupem vyjměte, seřezávejte svalovinu s kůží ze skeletu - kostry. Po vykostění je třeba svalovinu, která je soustředěná v oblasti stehen a prsou, prořezat a rozložit po celé ploše kůže. Můžete také rozkrojit vykostěné kuře uprostřed na dvě poloviny a vytvořit z něho dvě rolády. Kuře s rovnoměrně prokrájenou svalovinou osolte.

2

Rohlíky nakrájejte na stejnoměrně kostičky. Vejce vyšlehejte se solí, rozpuštěným máslem a rozškvařenou slaninou a trochou mléka. Přisypte trochu strouhanky, posekanou petrželovou nať a muškátový květ a nechte vše mírně několik minut zahoustnout. Poté jen lehce vmíchejte do této hmoty oschlé kostky pečiva.

3

Na plát nebo pláty kuřete vložte nádivku. Upravte ji do stejnoměrného válce a zatočte do kuřecího masa s kůží. Potom vzniklou roládu zatočte do pásu alobalu, na krajích pečlivě fólii stočte a utáhněte aby roláda zpevnila a pak ji zvolna pečte podlitou vodou v troubě při teplotě 150 stupňů asi 40 minut.

4

Poté už téměř pečené kuře vybalte z alobalu a při teplotě 200 stupňů roládu dopečte tak aby kůže měla náležitou barvu. Z posekaných kostí upečte s trochou cibule šťávu nebo z kostí uvařte dobrou polévku. Pečenou roládu nechte trochu vydýchnout , pak ji nakrájejte a podávejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2023 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]