KUŘECÍ ROLÁDA
KUŘE BEZ KOSTÍ ALE S NÁDIVKOU
Tím, že kuře vykostíte a po naplnění stočíte do rolády, vytvoříte velice elegantní variaci na klasickou a oblíbenou dobrotu.
Postup
Kuře omyjte a následně vykostěte. Veďte řez z obou stran páteře a poté co ji i s biskupem vyjměte,
seřezávejte svalovinu s kůží ze skeletu - kostry. Po vykostění je třeba svalovinu, která je soustředěná v
oblasti stehen a prsou, prořezat a rozložit po celé ploše kůže. Můžete také rozkrojit vykostěné kuře
uprostřed na dvě poloviny a vytvořit z něho dvě rolády. Kuře s rovnoměrně prokrájenou svalovinou osolte.
Rohlíky nakrájejte na stejnoměrně kostičky. Vejce vyšlehejte se solí, rozpuštěným máslem a rozškvařenou
slaninou a trochou mléka. Přisypte trochu strouhanky, posekanou petrželovou nať a muškátový květ a
nechte vše mírně několik minut zahoustnout. Poté jen lehce vmíchejte do této hmoty oschlé kostky pečiva.
Na plát nebo pláty kuřete vložte nádivku. Upravte ji do stejnoměrného válce a zatočte do kuřecího masa s
kůží. Potom vzniklou roládu zatočte do pásu alobalu, na krajích pečlivě fólii stočte a utáhněte aby roláda
zpevnila a pak ji zvolna pečte podlitou vodou v troubě při teplotě 150 stupňů asi 40 minut.
Poté už téměř pečené kuře vybalte z alobalu a při teplotě 200 stupňů roládu dopečte tak aby kůže měla
náležitou barvu. Z posekaných kostí upečte s trochou cibule šťávu nebo z kostí uvařte dobrou polévku.
Pečenou roládu nechte trochu vydýchnout , pak ji nakrájejte a podávejte.