Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KRŮTÍ NA VÍNĚ

ORIGINÁLNÍ A VYZKOUŠENÁ PEČÍNKA
během dopoledne průměrná cena střední
Velmi jednoduchá příprava krůtího masa s kořenovou zeleninou a cibulí. Pokrm ozvláštní pečení na červeném víně a výrazné bylinné koření.
KRŮTÍ NA VÍNĚ
na 4 porce

Suroviny


krůtí maso stehno bez kosti 600 g
kořenová zelenina 200 g
cibule 80 g
olej 50 ml
víno červené 250 ml
sůl 15 g
bramborový škrob 20 g
uzená slanina 50 g
bobkový list  
provensálské bylinky suché i čerstvé  

Variace a možnosti

Společně s masem můžete zároveň do pekáče přidat i na kousky krájené brambory a další zeleninu. Čím kvalitnější a silnější víno použijete, tím lepší bude výsledný pokrm.

Postup


1

Krůtí maso, nejlépe ze stehna nakrájejte na větší kousky asi 50 - 70 gramů. Do každého kousku udělejte zářez a do něho vložte kousek slaniny obalený kořením. Maso pak zprudka opečte na oleji ze všech stran.

2

Do nádoby vhodné k pečení vložte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, na větší kousky krájenou cibuli, bobkový list, provensálské koření a také opečené maso. Vše osolte, podlijte červeným vínem a velmi zvolna pečte v troubě (120 - 140 stupňů). Nejlépe pod poklicí nebo alespoň přikryté alobalem. Po hodině vyzkoušejte zda je maso měkké.

3

Pro závěrečné dohotovení dopečte při vyšší teplotě. Výpek případně dolijte vínem či vodou a lehce zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou ve studené vodě. To proto aby se při zahušťování neudělali pucky.

4

Na závěr nechte vše krátce prohřát ve vypnuté troubě a podávejte s brambory, vařenými fazolemi nebo těstovinami.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]