Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KRÁLÍK V BALÍČKU

FRANCOUZSKÁ INSPIRACE NA ČESKOU TRADICI
během dopoledne průměrná cena střední
Netučné králičí maso je dobré připravovat spolu s kouskem slaniny nebo prorostlého vepřového masa. V tomto případě dochází k ideálnímu spojení s uzenou slaninou a také ochucení divokým kořením a bylinami.
KRÁLÍK V BALÍČKU
NA 6 PORCÍ

Suroviny


králík celý 1 ks
uzená slanina prorostlá / bok 300 g
kořenová zelenina 350 g
cibule 150 g
sůl 20 g
divoké koření  
tymián  
rozmarýn  
víno bílé 200 ml
máslo 50 g

Variace a možnosti

Postup


1

Omytého králíka (bez hlavy) nasekejte a rozkrájejte na menší kousky (půlporce) a každý kousek králíka lehce osolte a zabalte do plátku slaniny. Do každého balíčku přidejte kousek tymiánu a rozmarýnu. Jednotlivé porce můžete svázat motouzem ale není to nutné.

2

Do pekáčku nebo jiné nádoby na pečení vložte kořenovou zeleninu, cibuli - vše pochopitelně nakrájené na stenoměrné plátky. Přidejte divoké koření (dva nebo tři listy vavřínu, tři kuličky nového koření a cca deset kuliček černého pepře). Přilijte bílé víno a na vrstvu zeleniny naskládejte "králíka v balíčku".

3

Zvolna (do 150 stupňů) duste pod poklicí v troubě hodinu, podle stáří a kvality králíka i déle. Před závěrečným dopečením by maso mělo být už měkké. Teprve pak sejměte poklicí či vrchní pekáček a při teplotě 180 - 190 stupňů vše dopečete asi deset minut. Na závěr přidejte k pečeni máslo a nechte chvíli dojít ve vypnuté troubě.

4

Pokud se během pečení napeče na okraje nádoby nazlátlá až bronzová vrstva šťávy, je dobré ji lehce navlhčit výpekem a oškrabat do šťávy.

5

K této úpravě králíka inspirované tradiční francouzskou kuchyní se hodí jako příloha vařené i šťouchané brambory, rýže, bramborové knedlíky ale třeba i těstoviny.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]