KRÁLÍK V BALÍČKU
FRANCOUZSKÁ INSPIRACE NA ČESKOU TRADICI
Netučné králičí maso je dobré připravovat spolu s kouskem slaniny nebo prorostlého vepřového masa. V tomto případě dochází k ideálnímu spojení s uzenou slaninou a také ochucení divokým kořením a bylinami.
Postup
Omytého králíka (bez hlavy) nasekejte a rozkrájejte na menší kousky (půlporce) a každý kousek králíka
lehce osolte a zabalte do plátku slaniny. Do každého balíčku přidejte kousek tymiánu a rozmarýnu.
Jednotlivé porce můžete svázat motouzem ale není to nutné.
Do pekáčku nebo jiné nádoby na pečení vložte kořenovou zeleninu, cibuli - vše pochopitelně nakrájené na
stenoměrné plátky. Přidejte divoké koření (dva nebo tři listy vavřínu, tři kuličky nového koření a cca deset
kuliček černého pepře). Přilijte bílé víno a na vrstvu zeleniny naskládejte "králíka v balíčku".
Zvolna (do 150 stupňů) duste pod poklicí v troubě hodinu, podle stáří a kvality králíka i déle. Před
závěrečným dopečením by maso mělo být už měkké. Teprve pak sejměte poklicí či vrchní pekáček a při
teplotě 180 - 190 stupňů vše dopečete asi deset minut. Na závěr přidejte k pečeni máslo a nechte chvíli
dojít ve vypnuté troubě.
Pokud se během pečení napeče na okraje nádoby nazlátlá až bronzová vrstva šťávy, je dobré ji lehce
navlhčit výpekem a oškrabat do šťávy.
K této úpravě králíka inspirované tradiční francouzskou kuchyní se hodí jako příloha vařené i šťouchané
brambory, rýže, bramborové knedlíky ale třeba i těstoviny.