Postup
Vepřové koleno zbavte kostí a to tak, že podélně proříznete kůži v místě, kde cítíte pod kůží kost. Potom kůži i s masem
postupně odřezávejte od kostí. Vykostěné koleno položte kůží na podložku a jednotlivé svaly prořežte tak, aby pokryly pokud
možno rovnoměrně celou plochu kůže. Přitom seřízněte větší kousky svaloviny.
Odřezky a uzený bok rozsekejte s trochou vody, solí, drceným kmínem a trochou prolisovaného česneku ve strojku. Tím
vznikne spojovací fáš, která pak celou roládu drží pohromadě.
Plát z kolene osolte a okmínujte a namočenou rukou na něho roztlačte připravenou sekanou hmotu. Do jednoho kolene stačí dát
250 – 300g spojovací fáše. Potom sviňte koleno do válce, tak aby kůže byla navrchu a následně ho zaviňte do pásu alobalu.
Nejlepší je silnější fólie, do níž můžete maso důkladně utáhnout. Na obou stranách pak alobal pevně stočte a konce zatlačte
dovnitř. Tím rolka zpěvní.
Svinuté koleno vložte do pečicí nádoby a podlijte ho trochu vodou a zvolna ho duste či pečte při teplotě do 130 stupňů hodinu a
půl. Také můžete koleno velmi zvolna vařit ve vodě v hrnci. Ideální je nechat pak maso stále ještě zabalené zvolna dojít ve
vypnuté troubě dalších 15 - 20 minut ale i hodinu. Teprve potom koleno uvolněte z alobalu. Mělo by po rozbalení držet tvar a být
téměř měkké.
Před závěrečným dopečením měkkou kůži na kolenu můžete nakrájet na proužky či čtverečky, případně na porce. Mezi tím si
rozehřejte troubu na 200 stupňů. Z výpeku či vydušeniny a také šťávy, která při vybalování kolen vytéká, si připravte zapékací
omáčku. Přidejte černé pivo a vše odvařte, aby šťávy bylo tak akorát. Nakonec omáčku zahustěte trochou škrobové moučky
rozmíchané ve vodě a přidejte med. Počítejte s tím, že med vám šťávu zředí. Koleno přelijte a deset minut nebo čtvrt hodinu
dopékejte.