Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KOČIČÍ SVATBA

HRÁCH A KROUPY TO NENÍ VŮBEC HLOUPÝ
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Starodávný pokrm, který je možné polepšit rozškvařenou slaninou. Můžete připravit ochucený vařený hrách s krupkami nebo rýží jako zajímavou přílohu i coby samostatný pokrm.
KOČIČÍ SVATBA
na 6 porcí

Suroviny


hrách 300 g
ječné krupky 200 g
cibule 70 g
česnek 30 g
sádlo 70 g
sůl 15 g
majoránka  
kmín drcený  

Variace a možnosti

Můžete se setkat také s pojmenováním ŠOULET, ale ten se zpravidla doplňuje masem a zvolna pak peče v troubě nebo peci. V některých domácnostech se tento pokrm připravoval v kombinaci rýže a hrachu, jinde se vařil KOČIČÍ TANEC z čočky a krupek. Stejně ochucená směs fazolí a krupek se zpravidla nazývá ŠUMAJSTR.

Postup


1

Hrách nejlépe den dopředu nejprve dobře propláchněte a poté ho nechte nabobtnat ve studené vodě. Druhý den namáčecí vodu slijte a v čisté vodě ho pomalu uvařte.

2

Kroupy taktéž propláchněte a pak zalijte asi dvojnásobným množstvím vody, přidejte asi třetinu sádla mírně osolte a vařte za občasného míchání kroupy do měkka.

3

Na sádle opečte jemně nakrájenou cibuli do zlatova. Nakonec přimíchejte trochu kmínu a prolisovaný česnek. Tuto směs vmíchejte do scezeného a uvařeného hrachu a krup. Nakonec rozemněte majoránku a svatba je vařená.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]