KAPR PODLE ROŽMBERKŮ
DŮKAZ, ŽE PROSTÉ MŮŽE BÝT KRÁLOVSKÉ
Pečený kapr podlévaný vínem a medem podávaný na chlebové topince.Tento recept je upravenou variantou historického návodu ze zámku v Třeboni. Dokazuje, jak lze jednoduše a přitom velice zajímavě připravit kapra, případně i jiné druhy ryb.
Postup
Porce kapra důkladně osolte, okmínujte a obalte v hladké mouce. Pak je zprudka pečete na rozpáleném
sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na
tenké hranolky nakrájenou slaninu.
Dopečené porce kapra z pánve vyjměte a nechte je na teple. Do výpeku dejte rozpustit med , pak zalijte
vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte do mírného zahoustnutí.
Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší
kostky a položte na talíř.
Na chlebové topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch
posekejte trochu zelených bylinek a podávejte.