Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KAPR PODLE ROŽMBERKŮ

DŮKAZ, ŽE PROSTÉ MŮŽE BÝT KRÁLOVSKÉ
do 20 minut průměrná cena střední
Pečený kapr podlévaný vínem a medem podávaný na chlebové topince.Tento recept je upravenou variantou historického návodu ze zámku v Třeboni. Dokazuje, jak lze jednoduše a přitom velice zajímavě připravit kapra, případně i jiné druhy ryb.
KAPR PODLE ROŽMBERKŮ
na 4 porce

Suroviny


kapr 800 g
sádlo 100 g
cibule 80 g
anglická slanina 100 g
víno červené 130 ml
med včelí polévková lžíce 40 g
chléb 200 g
mouka pšeničná na obalení  
sůl 12 g
šalvěj snítka  
rozmarýn snítka  

Variace a možnosti

Způsob úpravy, kdy pečenou rybu podlijete na závěr vínem je velice efektní a zajímavý. Můžete vyzkoušet i použití bílého vína a místo slaniny a cibule osmahnout třeba jenom pórek nebo žampiony.

Postup


1

Porce kapra důkladně osolte, okmínujte a obalte v hladké mouce. Pak je zprudka pečete na rozpáleném sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu.

2

Dopečené porce kapra z pánve vyjměte a nechte je na teple. Do výpeku dejte rozpustit med , pak zalijte vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte do mírného zahoustnutí.

3

Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší kostky a položte na talíř.

4

Na chlebové topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekejte trochu zelených bylinek a podávejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]