KANTONSKÉ KULIČKY
ZAJÍMAVÁ RECEPTURA Z ČÍNSKÉ KUCHYNĚ
Malé masové kuličky zapečené v rýži přivoněné červeným chilli olejem a doplněné navinulou omáčkou se žampiony a cibulí. Namísto směsi mletého masa můžete použít kuřecí maso nebo připravit kuličky zcela bez masa na bázi nastrouhaného tofu.
Postup
K mletému masu přidejte vejce, lžíci škrobové moučky, asi 50 ml rýžového vína, sůl, malé množství glutasolu a mletý zázvor. Přilijte ještě 100 mililitrů vody a vše důkladně prošlehejte, nejlépe ve strojku s rotujícím nožem. Ze vzniklé hmoty tvořte namočenýma rukama malé, stejnoměrné kuličky. Ty zprudka a krátce opečte v rozpáleném oleji.
V oleji po opečení masa nechte jen krátce zapěnit nakrájenou chilli papričku. Dbejte na to, aby jste do oleje
dali jen seříznutou dužinu bez semínek. Osmažením papričky vznikne tak zvaný červený olej, mírně štiplavý
a příjemně vonící. Kousky papriček z oleje zceďte.
Do olejem vytřené zapékací nádoby vložte uvařenou rýži, do ní zatlačte osmažené masové kuličky a vše
zakapejte červeným olejem, posypte sezamovým semínkem a dejte do předehřáté trouby asi na 20
minut při teplotě do 150 stupňů zapéci.
Během zapékání si připravte doplněk, který k rýži patří aby pokrm nebyl suchý a fádní.
Žampiony očistěte a nakrájejte na hrubší kousky a stejně tak i cibuli. Na rozpáleném oleji (může to být i
zbývající červený) osmahněte nejprve cibuli, pak přidejte žampiony a koření (mletý muškátový oříšek a
mletý či drcený koriandr). Když se žampiony počnou na krajích opékat, zalijte vše zálivkou připravenou
z rýžového vína, sojové omáčky, cukru, soli a rozmíchané škrobové moučky. Vše krátce zaduste. V
pánvi by vám měla vzniknou tmavá, navinulá omáčka se žampiony a cibulí.