Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KANTONSKÉ KULIČKY

ZAJÍMAVÁ RECEPTURA Z ČÍNSKÉ KUCHYNĚ
do hodiny průměrná cena vysoká
Malé masové kuličky zapečené v rýži přivoněné červeným chilli olejem a doplněné navinulou omáčkou se žampiony a cibulí. Namísto směsi mletého masa můžete použít kuřecí maso nebo připravit kuličky zcela bez masa na bázi nastrouhaného tofu.
KANTONSKÉ KULIČKY
na 4 porce

Suroviny


mleté maso hovězí a vepřové 500 g
vejce 1 ks
bramborový škrob 40 g
víno bílé nejlépe rýžové 200 ml
sůl mořská 15 g
zázvor mletý  
glutamát sodný glutasol  
žampiony čerstvé 300 g
cibule 150 g
muškátový oříšek  
koriandr semeno mleté nebo tlučené  
olej 100 ml
cukr krupice 25 g
chilli paprička 1 ks
rýže kulatozrnná loupaná 400 g
sezamové semínko  
sójová omáčka nasládlá  

Variace a možnosti

Místo žampionů můžete s cibulí osmahnout celer, předem povařené zelí nebo fazolové lusky a upravit podobnou variantu omáčky k rýži se zapečenými masovými kuličkami.

Postup


1

K mletému masu přidejte vejce, lžíci škrobové moučky, asi 50 ml rýžového vína, sůl, malé množství glutasolu a mletý zázvor. Přilijte ještě 100 mililitrů vody a vše důkladně prošlehejte, nejlépe ve strojku s rotujícím nožem. Ze vzniklé hmoty tvořte namočenýma rukama malé, stejnoměrné kuličky. Ty zprudka a krátce opečte v rozpáleném oleji.

2

V oleji po opečení masa nechte jen krátce zapěnit nakrájenou chilli papričku. Dbejte na to, aby jste do oleje dali jen seříznutou dužinu bez semínek. Osmažením papričky vznikne tak zvaný červený olej, mírně štiplavý a příjemně vonící. Kousky papriček z oleje zceďte.

3

Do olejem vytřené zapékací nádoby vložte uvařenou rýži, do ní zatlačte osmažené masové kuličky a vše zakapejte červeným olejem, posypte sezamovým semínkem a dejte do předehřáté trouby asi na 20 minut při teplotě do 150 stupňů zapéci.

4

Během zapékání si připravte doplněk, který k rýži patří aby pokrm nebyl suchý a fádní. Žampiony očistěte a nakrájejte na hrubší kousky a stejně tak i cibuli. Na rozpáleném oleji (může to být i zbývající červený) osmahněte nejprve cibuli, pak přidejte žampiony a koření (mletý muškátový oříšek a mletý či drcený koriandr). Když se žampiony počnou na krajích opékat, zalijte vše zálivkou připravenou z rýžového vína, sojové omáčky, cukru, soli a rozmíchané škrobové moučky. Vše krátce zaduste. V pánvi by vám měla vzniknou tmavá, navinulá omáčka se žampiony a cibulí.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]