Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JOGURTOVÝ DORT

VIŠŇOVÉ POKUŠENÍ Z LEDNICE
během dopoledne průměrná cena střední
Zdravé mlsání ze ztuženého jogurtu na plátu piškotu je osvěžující a překvapivě jednoduché na přípravu. Ochucení ovocem můžete libovolně pozměnit.
JOGURTOVÝ DORT
dort o průměru 21 - 23 cm

Suroviny


vejce na piškot 2 ks
cukr krupice na piškot 40 g
mouka pšeničná polohrubá - na piškot 40 g
jogurt 500 g
višně klevela či rosol 250 g
želatinový ztužovač 2 sáčky (DrOetker) 2 ks
čokoláda na vaření  

Variace a možnosti

Tato receptura vychází z přirozeně sladkého želírovaného ovoce, takže není příliš sladká. Jogurtovou směs můžete případně přisladit moučkovým cukrem. Také je více želatinová a lze ji vylehčit či doplnit šlehanou smetanou.

Postup


1

Ze dvou vaječných bílků ušlehejte pevný sníh. Do něho pak zvolna zašlehejte dvě lžíce krupicového cukru. Když pěnová hmota zpevní a cukr se rozpustí, vmíchejte nejprve žloutky a následně jednu a poté druhou lžíci polohrubé mouky.

2

Piškotové těsto přendejte do předem máslem vytřené a moukou vysypané dortové formy. Povrch uhlaďte a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečte přibližně 10 minut. Upečený piškot nechte ve formě zvolna zchladit

3

V teplé, ne však horké vodě důkladně rozmíchejte práškový ztužovač. Šlehejte ho necelou minutu a pak vlijte do jogurtu a rychle a pečlivě promíchejte. Na závěr přidejte do směsi višňovou klevelu (kousky ovoce v rosolu a hned vše vlijte do dortové formy.

4

Vložte do lednice a nechte nejméně dvě hodiny zatuhnout. Před podáváním postrouhejte dort čokoládou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]