JIHOČESKÁ KULAJDA
TRADIČNÍ JIHOČESKÁ POLÉVKA
V dřívějších dobách se polévky s kořením a posílené vejcem připravovaly z obilných vloček či otrub. S příchodem brambor a nejčastějším zahušťováním tak zvanou "závrtkou" - hladkou moukou promíchanou se smetanou, se připravuje tato tradiční polévka, také nazývaná friko, kudlanka, zakudlaná a podobně.
na pět porcí
Suroviny
Variace a možnosti
Pokud budete připravovat polévku se sušenými houbami, nechte je nejprve namočit, pak je překrájejte a nakonec vařte v polévce nebo ve zvláštním rendlíku asi 15 minut. Odvar z hub vám polévku zabarví do hněda. Do polévky můžete doplnit také kysanou smetanu, případně kopr nahradit sekanou petrželkou či jinou natí.
Postup
Na kostky krájené brambory vařte v osolené vodě s kmínem a celým kořením zavázaným do gázového
balíčku nebo vyvařovacího sítka. Také můžete koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.
Zvlášť na másle osmahněte a následně, když pustí šťávu, poduste čerstvé, předem nakrájené houby a to
nejméně 15 minut.
Do kysané smetany rozmíchejte důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustěte polévku. Do ní
přidejte podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vařte.
V závěrečné fázi přípravy vyjměte balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplňte trochou octa
svařeným se lžičkou cukru - polévka má mít navinulou chuť. Na konec přidejte posekaný, čerstvý kopr.
Do každé porce polévky patří vajíčko. Může být klasicky vařené nebo tak zvané ztracené vejce, tedy velmi
zvolna uvařené v osolené a okyselené vodě. případně můžete před koncem varu polévky syrová vajíčka
do polévky vmíchat a nechat je ztužit velmi mírným varem.