Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JIHOČESKÁ KULAJDA

TRADIČNÍ JIHOČESKÁ POLÉVKA
do hodiny levný pokrm jednoduchá
V dřívějších dobách se polévky s kořením a posílené vejcem připravovaly z obilných vloček či otrub. S příchodem brambor a nejčastějším zahušťováním tak zvanou "závrtkou" - hladkou moukou promíchanou se smetanou, se připravuje tato tradiční polévka, také nazývaná friko, kudlanka, zakudlaná a podobně.
JIHOČESKÁ KULAJDA
na pět porcí

Suroviny


brambory oškrabané 400 g
houby čerstvé případně jen lišky 250 g
máslo 50 g
kysaná smetana 150 ml
mouka pšeničná hladká 60 g
vejce 5
kmín drcený  
bobkový list  
pepř černý  
sůl 12 g
cukr krupice  
ocet obyčejný  
kopr čerstvý  

Variace a možnosti

Pokud budete připravovat polévku se sušenými houbami, nechte je nejprve namočit, pak je překrájejte a nakonec vařte v polévce nebo ve zvláštním rendlíku asi 15 minut. Odvar z hub vám polévku zabarví do hněda. Do polévky můžete doplnit také kysanou smetanu, případně kopr nahradit sekanou petrželkou či jinou natí.

Postup


1

Na kostky krájené brambory vařte v osolené vodě s kmínem a celým kořením zavázaným do gázového balíčku nebo vyvařovacího sítka. Také můžete koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.

2

Zvlášť na másle osmahněte a následně, když pustí šťávu, poduste čerstvé, předem nakrájené houby a to nejméně 15 minut.

3

Do kysané smetany rozmíchejte důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustěte polévku. Do ní přidejte podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vařte.

4

V závěrečné fázi přípravy vyjměte balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplňte trochou octa svařeným se lžičkou cukru - polévka má mít navinulou chuť. Na konec přidejte posekaný, čerstvý kopr.

5

Do každé porce polévky patří vajíčko. Může být klasicky vařené nebo tak zvané ztracené vejce, tedy velmi zvolna uvařené v osolené a okyselené vodě. případně můžete před koncem varu polévky syrová vajíčka do polévky vmíchat a nechat je ztužit velmi mírným varem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]