Postup
Mléko zahřejte a rozmíchejte v něm droždí, špetku soli a část mouky se lžičkou cukru nebo trochou medu.
Tak vznikne řídké těstíčko - kvásek, který se nechá přikrytý u tepla vzejít.
Do rozpuštěného másla (ne však horkého) zašlehejte žloutky a med. Po chvíli vám vznikne hutná pěna,
přidejte citronovou kůru, vzešlý kvásek a púostupně zapracujte do těsta mouku. Tu si předem prosejte přes
síto a se provzdušnila.
Vzniklé těsto hněťte tak dlouho až se počne odlepovat od stěn a bude pružné a hladké. Lehce poprášené
moukou aby neosychalo ho nechte pod plátnem či utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto důkladně prohněťte a poté rozdělujte na malé kousky, ty rozválejte do stejnoměrných
pramenů. Prameny volně stáčejte do spirál, esíček a podobně, ukládejte na plech (pomaštěný nebo
vyložený pečicím papírem), potírejte rozšlehaným vejcem a nechte vykynout.
Pečte je v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů asi 20 minut. Pečené jidáše se nejčastěji
podávají pomáznuté medem.