Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JIDÁŠE

TRADIČNÍ PAŠIJOVÉ PEČIVO
během dopoledne levný pokrm střední
Jednoduché kynuté pečivo přislazené medem se podle tradice peče z různě stočených pramenů těsta. Rozválené prameny jsou připomínkou Jidáše, jeho zrady a následně smrti na provaze.
JIDÁŠE
z půl kilogramu mouky

Suroviny


mléko 250 ml
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká či polohrubá 500 g
žloutek 3 ks
droždí čerstvé 40 g
med včelí 50 g
sůl špetka  
cironová kůra z poloviny citronu  
vejce na potírání  

Variace a možnosti

Některé recepty uvádějí med až na potření a do samotného těsta pak patří místo medu trochu cukru. Svým charakterem je těsto na jidáše málo sladké neboť se počítá, že se konzumují s trochou medu.

Postup


1

Mléko zahřejte a rozmíchejte v něm droždí, špetku soli a část mouky se lžičkou cukru nebo trochou medu. Tak vznikne řídké těstíčko - kvásek, který se nechá přikrytý u tepla vzejít.

2

Do rozpuštěného másla (ne však horkého) zašlehejte žloutky a med. Po chvíli vám vznikne hutná pěna, přidejte citronovou kůru, vzešlý kvásek a púostupně zapracujte do těsta mouku. Tu si předem prosejte přes síto a se provzdušnila.

3

Vzniklé těsto hněťte tak dlouho až se počne odlepovat od stěn a bude pružné a hladké. Lehce poprášené moukou aby neosychalo ho nechte pod plátnem či utěrkou vykynout.

4

Vykynuté těsto důkladně prohněťte a poté rozdělujte na malé kousky, ty rozválejte do stejnoměrných pramenů. Prameny volně stáčejte do spirál, esíček a podobně, ukládejte na plech (pomaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potírejte rozšlehaným vejcem a nechte vykynout.

5

Pečte je v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů asi 20 minut. Pečené jidáše se nejčastěji podávají pomáznuté medem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]