JEHNĚČÍ ROLÁDA
KULINÁŘSKÝ SKVOST K OSLAVĚ JARA
Namísto pečené jehněčí nebo kůzlečí kýty můžete připravit z levnějších částí mladého masa skvělou roládu. V tomto případě doplněnou špenátovými listy.
Postup
Jehněčí žebra opatrně vykostěte, chrupavky vyřízněte nebo prořízněte a vzniklý plát osolte a upravte na
rolování. Jehněčí ořez hrubě nasekejte ve strojku spolu s pokrájenými bylinkami. Do směsi přidejte
sůl, vejce, prolisovaný česnek, na kostičky krájenou slaninu a smetanu.
Vzniklou směs roztlačte na plát masa, do středu dejte pepřem, solí a česnekem ochucený spařený špenát
a pevně stočte do rolády. Tu pak zabalte do alobalu aby roláda držela tvar stejnoměrného válce. Dobře
stáhněte (stočte) konce fólie.
Do pekáčku nasekejte na menší kousky kosti, nahrubo nakrájejte cibuli podlijte vodu nebo vývarem a vložte
připravenou roládu. Pečte ji velmi zvolna podle velikosti 40 - 60 minut při teplotě 120 - 130 stupňů. Poté
roládu vybalte z alobalu a dopečte krátce při vyšší teplotě.
Výpek s kostmi a cibulí vysmahněte na tuk a důkladně vše do červena opečte, pak zalijte vodou či vývarem
a vše odvařte. Vzniklou šťávu přeceďte, doplňte máslem a podlévejte ji pod nakrájenou pečeni.
Podávejte s vařenými bramborami, bramborovým pyré nebo jarním salátem (viz recept)