Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JEHNĚČÍ ROLÁDA

KULINÁŘSKÝ SKVOST K OSLAVĚ JARA
během dopoledne vyšší cena vysoká
Namísto pečené jehněčí nebo kůzlečí kýty můžete připravit z levnějších částí mladého masa skvělou roládu. V tomto případě doplněnou špenátovými listy.
JEHNĚČÍ ROLÁDA
na 8 porcí

Suroviny


jehněčí maso žebra a pupek 1000 g
jehněčí maso ořez 1000 g
česnek 60 g
uzená slanina 100 g
špenát listový spařený 150 g
šlehačka 33% 120 ml
vejce 2 ks
sůl 20 g
cibule 100 g
bylinky směs provensálské  
petrželová nať  
máslo 80

Variace a možnosti

Roládu můžete také naplnit velikonočně směsí sražených vajec nebo do sekaného masa přidat na kostičky nakrájený vařený bílek. Také můžete připravit obdobně menší závitky a ty pak šikmo rozkrojené upravit elegantně na talíři.

Postup


1

Jehněčí žebra opatrně vykostěte, chrupavky vyřízněte nebo prořízněte a vzniklý plát osolte a upravte na rolování. Jehněčí ořez hrubě nasekejte ve strojku spolu s pokrájenými bylinkami. Do směsi přidejte sůl, vejce, prolisovaný česnek, na kostičky krájenou slaninu a smetanu.

2

Vzniklou směs roztlačte na plát masa, do středu dejte pepřem, solí a česnekem ochucený spařený špenát a pevně stočte do rolády. Tu pak zabalte do alobalu aby roláda držela tvar stejnoměrného válce. Dobře stáhněte (stočte) konce fólie.

3

Do pekáčku nasekejte na menší kousky kosti, nahrubo nakrájejte cibuli podlijte vodu nebo vývarem a vložte připravenou roládu. Pečte ji velmi zvolna podle velikosti 40 - 60 minut při teplotě 120 - 130 stupňů. Poté roládu vybalte z alobalu a dopečte krátce při vyšší teplotě.

4

Výpek s kostmi a cibulí vysmahněte na tuk a důkladně vše do červena opečte, pak zalijte vodou či vývarem a vše odvařte. Vzniklou šťávu přeceďte, doplňte máslem a podlévejte ji pod nakrájenou pečeni.

5

Podávejte s vařenými bramborami, bramborovým pyré nebo jarním salátem (viz recept)
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]