Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JAPONSKÁ POLÉVKA

UNIKÁTNÍ A VELMI ZDRAVÁ LAHŮDKA
do 20 minut vyšší cena jednoduchá
Rychlá a velmi atraktivní polévka s dary moře zahuštěná pastou MISO z fermentované sóji a ječmene. Je možné ji doplnit předem uvařenými mořskými řasami, případně namísto darů moře povařit v polévce maso z ryby.
JAPONSKÁ POLÉVKA
na 4 porce

Suroviny


dary moře směs - koktejl 250 g
cibule 60 g
pórek 50 g
olej 30 ml
houby sušené jidášovo ucho 20 g
miso tmavé 60 g
sůl mořská  
citronová šťáva nebo limetková  

Variace a možnosti

Do této polévky můžete přidat maso z ryb, na nitky krájenou mrkev nebo celer. Také můžete použít jiné houby například hlívu, žampiony či shi-take.

Postup


1

Sušené jidášovo ucho (černou houbu) předem namočte. Když natáhne vodu nechte ji asi 15 minut vařit.

2

V rendlíku či na pánvi osmahněte na oleji drobně krájenou cibuli. Když změkne a zavoní přidejte dary moře. Použijete-li mražené, nechte je předem zvolna rozmrznout. Vzápětí přidejte pokrájený pórek a po chvilce zalijte mírně vodou, případně i zeleninovým či rybím vývarem.

3

Polévku jen mírně osolte a přiveďte k varu a přidejte povařené houby. Vařte dvě nebo tři minuty a poté zmírněte teplo tak aby se polévka přestala vařit a vmíchejte do ní pastu miso. Ta se pozvolna rozpustí ale je ke škodě ji v polévce vařit. Proto se přidává až těsně před podáváním. Nakonec polévku osvěžte trochou citronové nebo limetkové šťávy a neste na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]