Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JABLEČNÝ DORT

VLÁČNÝ S BÁJEČNÝM KRÉMEM
během dopoledne průměrná cena střední
Jablka v tomto dortu zajistí jeho vláčnost, rozinky, kandované ovoce a ořechy zase zajímavé příchutě a vše požehní skvělá poleva či krém z čokolády a kysané smetany.
JABLEČNÝ DORT
na dortovou formu

Suroviny


vejce 2 kg
cukr krupice 200 g
máslo nebo olej 80 g
jablka očištěná 350 g
mouka pšeničná polohrubá 300 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
rozinky 30 g
kandované ovoce 30 g
vlašské ořechy 30 g
rum tuzemský 3 lžíce  
skořice lžička mleté  
cironová kůra  
čokoláda na vaření na polevu 150 g
máslo na polevu 50 g
kysaná smetana na polevu 120 ml
kokos strouhaný na posyp 50 g

Variace a možnosti

Místo kandovaného ovoce můžete nakrájet do dortu ovoce sušené, na povrch dortu místo kokosu sypat mleté či sekané ořechy. V případě, že použijete místo standardní pšeničné mouky celozrnnou špaldovou a podobně přidejte do těsta o trochu více jablek aby dort nebyl příliš suchý.

Postup


1

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přidávejte rozpuštěné máslo a vše důkladně šlehejte několik minut. Poté šetrně vmíchejte oloupaná a na hrubo nastrouhaná jablka a strouhanou citronovou kůru.

2

Do prosáté mouky vmíchejte kypřicí prášek, mletou skořici, kandované ovoce a mleté či sekané ořechy. Tuto směs postupně vmíchávejte do základu z vajec, tuku a cukru až vznikne stejnorodá hmota. Do ní nakonec vmíchejte rozinky předem namočené v rumu.

3

Těsto vložte do formy nebo na plech potřený trochou másla či tuku a vysypaný moukou. Namočenou stěrkou nebo kartou uhlaďte povrch a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních. Vyšší dort 40 minut - tenčí vrstvu na plechu asi 25 minut. Hotový dort nechte zchladnout.

4

Čokoládu na vaření rozpusťte v misce či rendlíku ponořeném do vroucí vody, rozmíchejte ji důkladně s trochou másla. Poté vyjměte z tepla a za stálého míchání do čokolády vmíchejte kysanou smetanu. Ještě vlažným krémem pak potřete povrch případně i boky dortu, posypejte strouhaným kokosem a nechte zatuhnout.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]