JABLEČNÝ DORT
VLÁČNÝ S BÁJEČNÝM KRÉMEM
Jablka v tomto dortu zajistí jeho vláčnost, rozinky, kandované ovoce a ořechy zase zajímavé příchutě a vše požehní skvělá poleva či krém z čokolády a kysané smetany.
Postup
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přidávejte rozpuštěné máslo a vše důkladně šlehejte několik
minut. Poté šetrně vmíchejte oloupaná a na hrubo nastrouhaná jablka a strouhanou citronovou kůru.
Do prosáté mouky vmíchejte kypřicí prášek, mletou skořici, kandované ovoce a mleté či sekané ořechy.
Tuto směs postupně vmíchávejte do základu z vajec, tuku a cukru až vznikne stejnorodá hmota. Do ní
nakonec vmíchejte rozinky předem namočené v rumu.
Těsto vložte do formy nebo na plech potřený trochou másla či tuku a vysypaný moukou. Namočenou
stěrkou nebo kartou uhlaďte povrch a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních. Vyšší dort 40 minut
- tenčí vrstvu na plechu asi 25 minut. Hotový dort nechte zchladnout.
Čokoládu na vaření rozpusťte v misce či rendlíku ponořeném do vroucí vody, rozmíchejte ji důkladně s
trochou másla. Poté vyjměte z tepla a za stálého míchání do čokolády vmíchejte kysanou smetanu. Ještě
vlažným krémem pak potřete povrch případně i boky dortu, posypejte strouhaným kokosem a nechte
zatuhnout.