Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

HOUBOVÝ KUBA

ZAPEČENÉ KROUPY S HOUBAMI
během dopoledne levný pokrm jednoduchá
Tento starodávný a rituální pokrm se jí pro štěstí a to nejenom o vánocích. Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou.
HOUBOVÝ KUBA
NA 6 PORCÍ

Suroviny


ječné krupky 400 g
houby čerstvé 50g sušených 300 g
cibule 120 g
česnek 50 g
sádlo 130 g
kmín drcený  
majoránka  
sůl  
pepř černý čerstvě mletý  

Variace a možnosti

Tento pokrm lze kombinovat také s vařeným hrachem, tedy jako houbový šoulet. Můžete přidat kousky šunky či slaniny. V některých krajích se připravuje podobný pokrm ale namísto krupek se používá spařená pohanka.

Postup


1

Krupky nejprve namočte a poté uvařte v osolené vodě tak aby nakonec všechnu vodu do sebe natáhly.

2

Sušené houby namočte, poté překrájejte a následně ve stejné, trochu osolené vodě uvařte. Čerstvé houby očistěte a na části tuku je zvolna duste do změknutí. přidejte k nim trochu soli a kmínu.

3

Na větší části sádla opékejte drobně krájenou cibulku. Když se počne barvit, přidejte protlačený česnek, kmín a následně vše zalijte vařenými houbami včetně tmavého vývaru. S česnekem nešetřete neboť i on je podle tradice velmi silným kouzlem pro naše zdraví. Vše případně trochu odvařte, přidejte majoránku a pak vmíchejte do uvařených krupek.

4

Nakonec krupky s houbami umáčkněte do vymaštěného pekáčku a pečte nejméně půl hodiny v mírné troubě.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]