HOUBOVÝ KUBA
ZAPEČENÉ KROUPY S HOUBAMI
Tento starodávný a rituální pokrm se jí pro štěstí a to nejenom o vánocích. Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou.
Postup
Krupky nejprve namočte a poté uvařte v osolené vodě tak aby nakonec všechnu vodu do sebe natáhly.
Sušené houby namočte, poté překrájejte a následně ve stejné, trochu osolené vodě uvařte. Čerstvé houby očistěte a na části
tuku je zvolna duste do změknutí. přidejte k nim trochu soli a kmínu.
Na větší části sádla opékejte drobně krájenou cibulku. Když se počne barvit, přidejte protlačený česnek, kmín a následně vše
zalijte vařenými houbami včetně tmavého vývaru. S česnekem nešetřete neboť i on je podle tradice velmi silným kouzlem pro
naše zdraví. Vše případně trochu odvařte, přidejte majoránku a pak vmíchejte do uvařených krupek.
Nakonec krupky s houbami umáčkněte do vymaštěného pekáčku a pečte nejméně půl hodiny v mírné troubě.