HALUŠKY NA ŠPEKU
OBLÍBENÉ TĚSTOVINY ZAVONÍ KAŽDÉMU
Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a
cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.
Postup
Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Vše promíchejte a
ve vroucí vodě vyzkoušejte jak těsto drží pohromadě při varu. Případně přidejte trochu mouky nebo i
bramborového škrobu.
Vzniklé těsto protlačte přes planžetu či cedník s většími dírami do vroucí osolené vody, přitom šetrně
míchejte, aby se u dna neslily a pak pozvolna vařte. Zpravidla jsou vařené, když vyplavou na povrch.
Vařené halušky vyjměte sítem a nechte je na platu vypařit, přitom je omastěte sádlem aby se neslehly. V
případě, že vaříte větší množství halušek, můžete je po uvaření ztužit ve studené vodě, po chvíli zcedit a
pak omastit.
Na pánvi opékejte na sádle cibuli. Když se začne po okrajích opékat přidejte na kostičky nakrájenou slaninu
a když se rozpeče vmíchejte do pánve vařené halušky, jen krátce vše promíchejte, postrouhejte sýrem a
přizdobte nakrájenou cibulovou natí.