Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

HALUŠKY NA ŠPEKU

OBLÍBENÉ TĚSTOVINY ZAVONÍ KAŽDÉMU
do hodiny levný pokrm střední
Řídké těsto ze syrových brambor a mouky je za chvíli vařené a vzniklé halušky už je jenom třeba ochutit a podávat. V tomto případě je to slanina a cibule ale stejně tak to mohou být houby, opečená kořenová zelenina nebo česnekový špenát.
HALUŠKY NA ŠPEKU
na 4 porce

Suroviny


brambory syrové oloupané 500 g
mouka pšeničná hladká 250 g
vejce 1 ks
sůl 25 g
uzená slanina prorostlá 120 g
sádlo 50 g
kozí sýr nebo ovčí 120 g
cibule jarní  

Variace a možnosti

Velmi tradiční je kombinace halušek se slaninou či kousky uzeniny s kysaným zelím, které předtím samozřejmě pokrájejte a poduste s cibulí. Tento pokrm se nazývá STAPAČKY.

Postup


1

Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Vše promíchejte a ve vroucí vodě vyzkoušejte jak těsto drží pohromadě při varu. Případně přidejte trochu mouky nebo i bramborového škrobu.

2

Vzniklé těsto protlačte přes planžetu či cedník s většími dírami do vroucí osolené vody, přitom šetrně míchejte, aby se u dna neslily a pak pozvolna vařte. Zpravidla jsou vařené, když vyplavou na povrch.

3

Vařené halušky vyjměte sítem a nechte je na platu vypařit, přitom je omastěte sádlem aby se neslehly. V případě, že vaříte větší množství halušek, můžete je po uvaření ztužit ve studené vodě, po chvíli zcedit a pak omastit.

4

Na pánvi opékejte na sádle cibuli. Když se začne po okrajích opékat přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a když se rozpeče vmíchejte do pánve vařené halušky, jen krátce vše promíchejte, postrouhejte sýrem a přizdobte nakrájenou cibulovou natí.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]