Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

GYROS ZEBRA

DOMÁCÍ PEČÍNKA Z KUŘETE A VEPŘE
během dopoledne vyšší cena střední
Prokládáním rozklepaných kousků masa docílíte velmi zajímavého efektu i výrazného ochucení jinak často fádní pečeně. Pokud ještě využijete výrazné zelené bylinky budou vaším dílem určitě všichni nadšeni.
GYROS ZEBRA
na 6 porcí

Suroviny


vepřová kýta nebo krkovice 500 g
kuřecí svalovina prsa 500 g
anglická slanina 200 g
sůl 20 g
česnek 30 g
cibule 70 g
kmín mletý  
oregano  
rozmarýn  
tymián  
petrželová nať  

Variace a možnosti

K pečeni můžete přidat brambory a zeleninu a tepelně je upravit souběžně. Pochopitelně, že lze použít i jiné druhy masa nebo použít jen bílé a tmavší kuřecí maso. Velmi příjemná pečínka vznikne při použití čerstvých bylinek doplněných trochou másla.

Postup


1

Vepřové a kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky a ty, přikryté potravinářskou fólií rozklepejte na tenko. V troše vody rozmíchejte sůl, semleté či podrcené koření, poseknaou petrželovou nať a trochu prolisovaného česneku. Touto marinádou pak potírejte plátky masa a skládejte je střídavě na sebe a prokládejte tence krájenou slaninou tak, aby vzniknul jeden kus masa. Připravenou pečínku můžete i nemusíte nechat v lednici odležet.

2

Maso pečete v troubě spolu s cibulí a česnekem mírně podlité vodou při teplotě 160 stupňů asi 50 minut. Aby maso nabylo na povrchu vysušené můžete ho přikrýt alobalem. Až na závěr dopečte domácí gyros při vyšší teplotě a potírejte ho přitom zbylou marinádou a výpekem.

3

Hotovou pečeni krájejte napříč nebo okrajujte z krajů tenké plátky. Přelijte je výpekem s rozpečenou cibulí a podávejte s chlebem, bramborami a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]