Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

SKVĚLÁ, ZDRAVÁ A RYCHLÁ POLÉVKA
do 20 minut levný pokrm jednoduchá
Rychlá cibulová polévka se sýrem, trochou vína a zaručenými ozdravnými účinky. Tento originální recept je z Bretaně a v zásadě platí, že se cibule do polévky stejnou dobu opéká a stejnou dobu pak povaří v silném zeleninovém vývaru.
FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA
na 4 porce

Suroviny


cibule 250 g
sádlo nebo oleje 60 g
sýr cihla 100 g
pečivo veka, bageta 100 g
máslo 30 g
zeleninový vývar 600 ml
víno bílé 50 ml
pepř černý čertsvě mletý  
provensálské bylinky  
petrželová nať  
sůl mořská  

Variace a možnosti

Čím výraznější a osobitější víno do polévky použijete tím lépe. Lze také použít víno červené. Díky vínu totiž cibule v polévce změkne a stane se velmi chutnou.

Postup


1

Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule počne na okrajích zabarvovat, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a nechte tři až pět minut povařit.

2

Část žemle nakrájejte na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložte do polévky a bez míchání a vaření nechte ve vřelé polévce pod poklicí rozpustit.

3

Ze zbylé veky nakrájejte plátky, potřete je máslem a posypte strouhaným sýrem a rozpečte v troubě nebo pod grilem.

4

Polévku připravujte těsně před konzumací a podávejte ji se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí nebo pažitkou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]