Rychlá cibulová polévka se sýrem, trochou vína a zaručenými ozdravnými účinky. Tento originální recept je z Bretaně a v zásadě platí, že se cibule do polévky stejnou dobu opéká a stejnou dobu pak povaří v silném zeleninovém vývaru.
Čím výraznější a osobitější víno do polévky použijete tím lépe. Lze také použít víno červené. Díky vínu totiž cibule v polévce změkne a stane se velmi chutnou.
Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule počne
na okrajích zabarvovat, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a nechte tři až pět
minut povařit.
Část žemle nakrájejte na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložte do polévky a bez
míchání a vaření nechte ve vřelé polévce pod poklicí rozpustit.