Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

FAZOLOVÝ GULÁŠ

VARIACE NA KLASICKÝ "BUŘTGUÁŠ"
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Vydatný, bezmasý guláš, který případně snadno doplníte rozpečenou uzeninou. Pokud použijete sterilované fazole bude i velmi brzo vařený.
FAZOLOVÝ GULÁŠ
na 4 porce

Suroviny


fazole červené i bílé 400 g
cibule 100 g
brambory 250 g
česnek 30 g
celer 100 g
sůl 10 g
sádlo nebo olej 50 g
paprika mletá sladká  
provensálské bylinky  
směs pepřů  

Variace a možnosti

Do tohoto guláše můžete přidat krátce opečené pšeničné maso, rozpečenou uzeninu, slaninu nebo jen osmahnuté uzené tofu. Ozdobí a polepší ho krájená cibule nebo cibulová nať.

Postup


1

Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.

2

Namáčecí vodu z fazolí slijte a v čisté vodě pak fazole vařte spolu s trochou provensálského koření. Již téměř vařené fazole stáhněte z tepla a nechte je nezcezené stát.

3

Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření maličko pomletého pepře a drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut.

4

Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]