FAZOLOVÝ GULÁŠ
VARIACE NA KLASICKÝ "BUŘTGUÁŠ"
Vydatný, bezmasý guláš, který případně snadno doplníte rozpečenou uzeninou. Pokud použijete sterilované fazole bude i velmi brzo vařený.
Postup
Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.
Namáčecí vodu z fazolí slijte a v čisté vodě pak fazole vařte spolu s trochou provensálského koření. Již
téměř vařené fazole stáhněte z tepla a nechte je nezcezené stát.
Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer a dál
vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také
osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a
vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření maličko pomletého pepře a
drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut.
Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce
dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový
guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.