DORT JAKO SACHR
VYZKOUŠENÝ A VÝBORNÝ RECEPT
Tento jednoduchý recept skvěle simuluje světoznámý dort z Vídně, který dvorní pekař a cukrář František Sacher věnoval v roce 1892 knížeti Metternichovi.
Postup
Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něho postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr a zvolna šlehejte
tak dlouho až se ve sněhu rozpustí. Poté vmíchejte žloutek.
Do prosáté mouky důkladně promíchejte kakaový prášek, jemně strouhané ořechy a mletou skořici. Tuto
směs pak postupně po lžících zapracujte do pěnové hmoty společně s olejem. Vzniklé stejnorodé těsto
vložte do dortové formy. Tu dopředu vytřete tukem nebo máslem a vysypte polohrubou moukou.
Dort vkládejte do předem rozehřáté trouby a při teplotě 170 - 180 stupňů ho pečte 40 - 45 minut. Upečený
dort nechte chvilku ve formě vydýchnout. Zpravidla se uprostřed vyboulí a proto při dalším ochlazování
obraťte dortový korpus tak aby se jeho tvar srovnal.
Vychladlý korpus v polovině výšky prokrojte a promažte a také omažte meruňkovým džemem. Ten si
případně zřeďte trochou vlažné vody. Následně nechte dort důkladně vychladit v lednici. Studený dort pak
přelijte teplou čokoládovou polevou a opět ho vychlaďte.
Jednotlivé řezy doplňte šlehanou smetanou a s úsměvem podávejte.