Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

DORT JAKO SACHR

VYZKOUŠENÝ A VÝBORNÝ RECEPT
na druhý den průměrná cena vysoká
Tento jednoduchý recept skvěle simuluje světoznámý dort z Vídně, který dvorní pekař a cukrář František Sacher věnoval v roce 1892 knížeti Metternichovi.
DORT JAKO SACHR
na dortovou formu (23cm)

Suroviny


bílek 7 ks
cukr krupice 210 g
žloutek 1 ks
olej 6 pol. lžic 100 ml
lískové oříšky nebo vlašské 30 g
skořice mletá - jen třetinu lžičky  
mouka pšeničná polohrubá 140 g
kakao 2 lžíce 25 g
džem meruňkový 150 g
čokoláda na vaření na polevu 150 g
máslo na polevu 50 g

Variace a možnosti

Existuje celá řada "zaručených" receptů na Sachrův dort - chcete-li se přiblížit originálu pak ve vodní lázni zahřejte bílkovou hmotu s cukrem a místo kakaového prášku vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a místo oleje zašlehejte rozpuštěné máslo.

Postup


1

Nejprve ušlehejte sníh z bílků a poté do něho postupně po lžících vmíchejte krupicový cukr a zvolna šlehejte tak dlouho až se ve sněhu rozpustí. Poté vmíchejte žloutek.

2

Do prosáté mouky důkladně promíchejte kakaový prášek, jemně strouhané ořechy a mletou skořici. Tuto směs pak postupně po lžících zapracujte do pěnové hmoty společně s olejem. Vzniklé stejnorodé těsto vložte do dortové formy. Tu dopředu vytřete tukem nebo máslem a vysypte polohrubou moukou.

3

Dort vkládejte do předem rozehřáté trouby a při teplotě 170 - 180 stupňů ho pečte 40 - 45 minut. Upečený dort nechte chvilku ve formě vydýchnout. Zpravidla se uprostřed vyboulí a proto při dalším ochlazování obraťte dortový korpus tak aby se jeho tvar srovnal.

4

Vychladlý korpus v polovině výšky prokrojte a promažte a také omažte meruňkovým džemem. Ten si případně zřeďte trochou vlažné vody. Následně nechte dort důkladně vychladit v lednici. Studený dort pak přelijte teplou čokoládovou polevou a opět ho vychlaďte.

5

Jednotlivé řezy doplňte šlehanou smetanou a s úsměvem podávejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]