Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

DOMÁCÍ PAŠTIKA

DĚDEČKOVA NEJMILEJŠÍ ŇAMKA
na druhý den průměrná cena střední
Selská paštika podle starodávného receptu, připravovaná zpravidla z vařených nebo obraných kostí z pečeně. Uchovávala se v kameninové misce zalitá sádlem.
DOMÁCÍ PAŠTIKA
na kilogram

Suroviny


vepřová krkovice 500 g
vepřový bok 500 g
uzené maso vepřový bok 500 g
cibule 200 g
česnek 30 g
strouhanka chlebová nebo rohlíková 250 g
sůl 25 g
kmín mletý  
zázvor mletý  
majoránka  
koriandr  
divoké koření  

Variace a možnosti

Podobně můžete připravit i paštiku z kombinace masa kachen a vepřového, zvěřiny ale i králičího masa. Vždy by měl ve směsi být významný podíl tučného masa, nebo tučných kůží. Zpravidla se takto zpracovávají odřezky, kosti a osek z masa a také zbytky pečeně ap. Přidáním semletých syrových jater do fáše připravíte játrovou paštiku.

Postup


1

Maso včetně uzeného nakrájejte na menší kousky, okořeňte a osolte ho, podlijte vodou a spolu s nakrájenou cibulí a česnekem ho zvolna pečte v troubě do měkka.Případně souběžně uvařte spolu s divokým kořením kosti a vzniklý vývar odvařte asi na půl litru tekutiny.

2

Maso z kostí oberte a spolu s pečeným masem včetně cibule, česneku a výpeku semelte ve strojku nebo drobně posekejte. Do vzniklé fáše přidejte vývar, chlebovou nebo rohlíkovou strouhanku a směs případně dochuťte solí a kořením. Počítejte s tím, že za studena bude paštika méně slaná a kořeněná a tak se nebojte výrazněji solit a kořenit.

3

Paštikovou fáš vložte do sádlem vymazané zapékací misky nebo jiné vhodné nádoby a velmi zvolna ji pečte (120 stupňů) 30 - 40 minut. Poté nechte zvolna chladnout.

4

Tato domácí paštika nastavená chlebem či žemlí by měla být výrazně tučná, snadno roztíratelná na chleba.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]