DOMÁCÍ PAŠTIKA
DĚDEČKOVA NEJMILEJŠÍ ŇAMKA
Selská paštika podle starodávného receptu, připravovaná zpravidla z vařených nebo obraných kostí z pečeně. Uchovávala se v kameninové misce zalitá sádlem.
na kilogram
Suroviny
Variace a možnosti
Podobně můžete připravit i paštiku z kombinace masa kachen a vepřového, zvěřiny ale i králičího masa. Vždy by měl ve směsi být významný podíl tučného masa, nebo tučných kůží. Zpravidla se takto zpracovávají odřezky, kosti a osek z masa a také zbytky pečeně ap. Přidáním semletých syrových jater do fáše připravíte játrovou paštiku.
Postup
Maso včetně uzeného nakrájejte na menší kousky, okořeňte a osolte ho, podlijte vodou a spolu s
nakrájenou cibulí a česnekem ho zvolna pečte v troubě do měkka.Případně souběžně uvařte spolu s
divokým kořením kosti a vzniklý vývar odvařte asi na půl litru tekutiny.
Maso z kostí oberte a spolu s pečeným masem včetně cibule, česneku a výpeku semelte ve strojku nebo
drobně posekejte. Do vzniklé fáše přidejte vývar, chlebovou nebo rohlíkovou strouhanku a směs případně
dochuťte solí a kořením. Počítejte s tím, že za studena bude paštika méně slaná a kořeněná a tak se nebojte
výrazněji solit a kořenit.
Paštikovou fáš vložte do sádlem vymazané zapékací misky nebo jiné vhodné nádoby a velmi zvolna ji pečte
(120 stupňů) 30 - 40 minut. Poté nechte zvolna chladnout.
Tato domácí paštika nastavená chlebem či žemlí by měla být výrazně tučná, snadno roztíratelná na chleba.