Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ČOČKA JINAK

BÁJEČNĚ RYCHLÁ A ZDRAVÁ KRMĚ
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Placky z naklíčené čočky. Ta naklíčí za 24 hodin - naklíčená se dále už nevaří jen zamíchá s vejci, kořením a peče jako bramborák.
ČOČKA JINAK
na 4 porce

Suroviny


čočka 400 g
vejce 2 ks
bramborový škrob vrchovatá lžíce 25 g
sůl mořská 15 g
šlehačka 33% 100 ml
kmín drcený či mletý  
provensálské bylinky sušené  
olej na pečení placek  

Variace a možnosti

Stejným způsobem připravíte i placky z jiných luštěnin nebo v kombinaci se strouhanými předem uvařenými bramborami a podobně.

Postup


1

Čočku dobře propláchněte a nechte asi dvě hodiny nabobtnat. Poté vodu slijte, zrnka rozprostřete nejlépe na síto a nechte klíčit. Nejméně třikrát během dne čočku propláchnete vodou a nechte ji na světle. Do 24 hodin by měla bát čočka naklíčená a ze suché luštěniny jste si vypěstovali velmi cennou zeleninu.

2

Do naklíčené čočky vmíchejte vejce, sůl, koření, bramborový škrob a smetanu. Ze vzniklé hmoty pak tvořte na pánvi placky a ty z obou stran pečte na oleji, případně i sádle. Čočka naklíčením z větší části ztrácí své nadýmací schopnosti.

3

Samozřejmě, že můžete placky z naklíčené čočky různě ochutit, doplnit strouhaným sýrem, uzeninou a podobně. Také lze nízkou vrstvu čočky zapéci v troubě.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]