Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

CIABATTA

KŘUPAVÝ CHLÉB Z ITÁLIE
během dopoledne levný pokrm střední
Do křupava vypečený chléb s příchutí oliv a bylinek udělá radost velkým i malým. Ideální pro přípravu plněných chlebů. Při přípravě se nabízí možnost různého ochucení těsta.
CIABATTA
na 3 večky

Suroviny


mouka pšeničná chlebová - hladká 500 g
voda 320 ml
olivový olej extra virgin 70 ml
sůl mořská 12 g
droždí čerstvé 25 g
olivy 50 g
piniové oříšky 30 g
provensálské bylinky suché  
cukr krupice lžička do kvásku  

Variace a možnosti

Ciabattu můžete zadělat namísto vody mlékem, nálevem z nakládaných oliv. Také chuťové doplňky můžete libovolně upravit - například sekaná sušená rajčata, nitky parmské šunky, dýňová a slunečnicová semínka a podobně.

Postup


1

V troše mírně teplé vody rozmíchejte droždí, trochu mouky, sůl a lžičku cukru. měla by vám vzniknout řídká kašička. Tu zasypejte trochou mouky a nechte vzejít.

2

Do vykynutého kvásku dolijte vlažnou vodu, přidejte větší část oleje, pomleté či podrcené provensálské byliny a postupně zapracujte prosátou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké a po chvíli hnětení pružné těsto, které se samo odlepuje od stěn mísy. Lehce ho pomoučněte a nechte pod utěrkou, na teplém místě kynout.

3

Po prvním kynutí do těsta zapracujte nasekané nebo pokrájené olivy a část piniových oříšků. Lehce pomoučené těsto pak rozválejte do veček, vložte na plech. Případně můžete vyválet silnější večku a tu pak roztlačit válečkem a nakrájet obdélníkové či čtvercové dílky. Povrch chlebů potřete olivovým olejem, případně posypejte oříšky a nechte vykynout.

4

Vykynuté ciabatty pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 - 25 minut (podle velikosti).
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]