Postup
V troše mírně teplé vody rozmíchejte droždí, trochu mouky, sůl a lžičku cukru. měla by vám vzniknout řídká
kašička. Tu zasypejte trochou mouky a nechte vzejít.
Do vykynutého kvásku dolijte vlažnou vodu, přidejte větší část oleje, pomleté či podrcené provensálské
byliny a postupně zapracujte prosátou mouku. Mělo by vám vzniknout měkké a po chvíli hnětení pružné
těsto, které se samo odlepuje od stěn mísy. Lehce ho pomoučněte a nechte pod utěrkou, na teplém místě
kynout.
Po prvním kynutí do těsta zapracujte nasekané nebo pokrájené olivy a část piniových oříšků. Lehce
pomoučené těsto pak rozválejte do veček, vložte na plech. Případně můžete vyválet silnější večku a tu pak
roztlačit válečkem a nakrájet obdélníkové či čtvercové dílky. Povrch chlebů potřete olivovým olejem,
případně posypejte oříšky a nechte vykynout.
Vykynuté ciabatty pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 - 25 minut (podle velikosti).