Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

CHLUPATÉ KNEDLÍKY

NEBO TAKÉ BOSÁKY ČI DRBÁKY
během dopoledne levný pokrm střední
Klasické knedlíky ať už kulaté nebo ve tvaru noků mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu, které jsou patrně při zchlazování ve studené vodě po jejich uvaření.
CHLUPATÉ KNEDLÍKY
na 6 porcí

Suroviny


brambory vařené 500 g
brambory syrové škrábané 300 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
vejce 1 ks
sůl 15 g
sádlo na omaštění  

Variace a možnosti

Pokud nemáte zkušenost s vařením zkuste si po umíchání těsta uvařit zkušební vzorek, malý noček. Poznáte jak těsto drží nebo zda se rozváří, v tom případě přidejte mouku, popřípadě trochu škrobové moučky. To záleží na kvalitě brambor. Při delší manipulaci s těstem vám hmota zřídne, proto pracujte svižně, vařte ve dvou hrncích nebo kastrolech nebo zadělávejte na dvakrát.

Postup


1

Vychladlé vařené brambory oloupejte a jemně nastrouhejte, případně prolisujte. Přidejte k nim do mísy vejce, sůl, nastrouhané syrové brambory a většinu mouky. Vše důkladně promíchejte. Tím by mělo vzniknout poměrně měkké těsto. Z něho tvořte namočenýma rukama koule nebo za pomocí lžic tvořte noky a vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti asi deset až patnáct minut.

2

Během vaření, zvláště pak na začátku knedlíky lehnou na dno a je třeba je opatrně, plochou hranou obracečky ode dna pozvednout. Vařené knedlíky vyberte z vroucí vody a vložte na krátkou dobu utužit do studené vody. pak vyjměte, omastěte, případně doplňte zlatavou cibulkou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]