CHLUPATÉ KNEDLÍKY
NEBO TAKÉ BOSÁKY ČI DRBÁKY
Klasické knedlíky ať už kulaté nebo ve tvaru noků mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu, které jsou patrně při zchlazování ve studené vodě po jejich uvaření.
na 6 porcí
Suroviny
Variace a možnosti
Pokud nemáte zkušenost s vařením zkuste si po umíchání těsta uvařit zkušební vzorek, malý noček. Poznáte jak těsto drží nebo zda se rozváří, v tom případě přidejte mouku, popřípadě trochu škrobové moučky. To záleží na kvalitě brambor. Při delší manipulaci s těstem vám hmota zřídne, proto pracujte svižně, vařte ve dvou hrncích nebo kastrolech nebo zadělávejte na dvakrát.
Postup
Vychladlé vařené brambory oloupejte a jemně nastrouhejte, případně prolisujte. Přidejte k nim do mísy
vejce, sůl, nastrouhané syrové brambory a většinu mouky. Vše důkladně promíchejte. Tím by mělo
vzniknout poměrně měkké těsto. Z něho tvořte namočenýma rukama koule nebo za pomocí lžic tvořte noky
a vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti asi deset až patnáct minut.
Během vaření, zvláště pak na začátku knedlíky lehnou na dno a je třeba je opatrně, plochou hranou
obracečky ode dna pozvednout. Vařené knedlíky vyberte z vroucí vody a vložte na krátkou dobu utužit do
studené vody. pak vyjměte, omastěte, případně doplňte zlatavou cibulkou.