Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

CELEROVÉ BRAMBORY

PŘÍJEMNÉ PŘEKVAPENÍ NA TALÍŘI
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Vařené brambory šťouchané s opečeným celerem a krátce osmahnutým řapíkatým celerem a pórkem. Vše zjemní smetana případně doplní bylinky.
CELEROVÉ BRAMBORY
na 4 porce

Suroviny


brambory 700 g
celer 300 g
řapíkatý celer 70 g
pórek 40 g
smetana 12% nebo šlehačka 150 ml
sůl 30 g
kmín drcený  
sádlo 60 g
petrželová nať  

Variace a možnosti

Pro ještě lepší chuť vmíchejte do brambor kousky másla, případně přidejte jen nepatrně muškátového květu na konec opékání celeru. Pokud vynecháte v receptu řapíkatý celer nevadí ale jeho svébytná jemná chuť a křehkost přílohu velmi obohatí a osvěží.

Postup


1

Omyté brambory uvařte ve slupce, scezené je nechte ochladnout a pak oloupejte. Pokud jsou ještě teplé, rozšťouchejte je spolu se sol a smetanou. Když vystydnou pak je raději nastrouhejte na hrubém struhadle.

2

Kořenový celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Ty na sádle velmi zvolna opékejte spolu s drceným kmínem asi deset minut. Během té doby s ním míchejte a pophazujte aby se stejnoměrně opékal. Příjemně přitom zavoní a také změkne. Takto upravený celer pak přidejte k bramborám.

3

Na pánvi ve zbývajícím sádle krátce osmahněte na drobné kousky krájený řapíkatý celer a na závěr i jemně krájený pórek. Vše promíchejte do brambor doplňte sekanou petrželovou nebo cibulovou nať případně pažitku a podávejte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]