Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BYLINKOVÉ KUŘE

SKVĚLÁ VARIANTA NA KLASICKY PEČENÉ KUŘE
do hodiny průměrná cena střední
Oblíbené pečené kuřátko přivoněné směsí bylinek. Nasekaná směs se smíchá s máslem a vetře před pečením pod kůži.
BYLINKOVÉ KUŘE
na 4 porce

Suroviny


kuře celé nebo čtvrtky 1 ks
máslo 60 g
bylinky směs petrželka, bazalka, tymián, rozmarýn  
česnek dva stroužky  
sůl mořská 15 g

Variace a možnosti

Vyzkoušejte přidat do bylinkového másla trochu česneku nebo plnotučné hořčice, popřípadě i maličko sardelové pasty, ale vždy jen trošku.

Postup


1

Směs bylinek jemně nasekejte. Česnek prolisujte s trochou soli a spolu s bylinkami ho vmíchejte do rozměklého másla. Tím vytvoříte takzvané bylinkové máslo. Složení bylin může být proměnlivé ale ideální je kombinace petrželové nati, bazalky, šalvěje, tymiánu a rozmarýnu.

2

Kuře naporcujte klasicky na čtyři porce. Ty opláchněte a osušte papírovou utěrkou a následně osolte. Pod kůži každé porce vetřete poměrnou část bylinkové másla.

3

Vodou mírně podlité porce pečte pod poklicí v troubě asi 30 minut při nižší teplotě 160 stupňů a na závěr dopékejte již bez přikrývání při teplotě 200 stupňů. Během dopékání porce potírejte výpekem. Podávejte s vařenými bramborami a směsí teplé zeleniny.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]