BYLINKOVÉ BAGETY
KŘEHKÁ MÁSLOVÁ LAHŮDKA
Tenké plátky pečiva potřené bylinkovým máslem a rozpečené v troubě, případně opečené na pánvi. Skvělé k salátu, polévce ale i ke sklence vína.
na jednu bagetu či pět rohlíků
Suroviny
Variace a možnosti
Bylinkové máslo můžete variabilně doplnit bazalkou, celerovou natí, saturejkou a podobně. Lze připravit máslo jen z jednoho druhu byliny například majoránkové či rozmarýnové. Také je vhodná kombinace bylin s různým kořením, například čerstvě mletým pepřem, muškátovým květem a oříškem, mletým kmínem a podobně.
Postup
Máslo nakrájejte na tenčí plátky a nechte ho v pokojové teplotě změknout. Směs bylinek nejprve nakrájejte a
poté nasekejte na jemnou směs. česnek prolisujte nebo taktéž jemně nasekejte. Ideální kombinace bylinek
do směsi jsou tři díly petrželové nati, jeden díl tymiánu, jeden díl rozmarýnu, maličko libečku či celerové nati.
Do třecí misky či hmoždíře vložte bylinky, česnek, sůl a trošku másla a vše důkladně třete několik minut.
Poté přidávejte ostatní máslo.
Pečivo nakrájejte na tenké, stejnoměrné plátky. jestliže je pečivo velmi čerstvé nechte plátky krátce
zaschnout a poté je z jedné strany potírejte tenkou vrstvou bylinkového másla a skládejte na plech
vyložený pečicím papírem.
Troubu rozehřejte na 180 - 190 stupňů a v ní pak během tří až pěti minut rozpečte pečivo. Lze ho podávat
jak čerstvé, tak i vychladlé, kdy oschne a příjemně křupe a voní bylinkami.