Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BRETAŇSKÝ BOK

KOUZELNÁ ÚPRAVA BŮČKU
během dopoledne levný pokrm střední
Vepřový bok nejprve důkladně opečený na pánvi a dále zvolna dopékaný v troubě s cibulí a kořením podlitý silným červeným vínem.
BRETAŇSKÝ BOK
na 6 porcí

Suroviny


vepřové maso prorostlý bůček 1000 g
cibule 200 g
víno červené 500 ml
sůl mořská 20 g
bobkový list 3 kusy  
tymián snítka  
jalovec 5 kuliček  

Variace a možnosti

Je samozřejmé, že můžete pokrm připravit i z prorostlé krkovice. Červené víno dokáže nadměrnou tučnost pokrmu velmi dobře umírnit. Pečeně snese i trochu česneku a další bylinky jako rozmarýn, šalvěj a podobně.

Postup


1

Vepřový bok nakrájejte přes vlákna na plátky silné asi tři centimetry silné. Vrchní část případně z kůží nakrájejte tak aby se při pečení vytvořil "hřebínek". Takto upravený bok zprudka opékejte na pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Není třeba ho podlévat tukem neboť se ho během chvíle vypeče dostatek. Plátky je třeba důkladně z obou stran opéci do červena.

2

Do pekáčku vložte cibuli nakrájenou na hrubší kousky, koření a byliny. Na ně poskládejte opečené plátky masa, teprve nyní vše osolte, přelijte vínem a dejte péci do trouby.

3

Vepřový bok pečte pod poklicí velmi zvolna při teplotě cca 120 stupňů asi 40 minut. Poté ho odkrytý dopékejte při 180 stupních. Výpek případně trochu odvařte, přirozeně ho zahustí rozpečená cibule.

4

Podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami nebo originálně s vařenými těstovinami a dušenými bílými fazolemi.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]