Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BRAMBOROVÉ DUKÁTY

VZPOMÍNKA NA PRABABIČKY
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Pravidelná tenčí kolečka z bramborového těsta pečená na sádle lze podávat jako přílohu ale také třeba s povidly a kysanou smetanou jako skvělou lahůdku z dávných dob.
BRAMBOROVÉ DUKÁTY
na 6 porcí

Suroviny


brambory vařené loupané 650 g
mouka pšeničná pohorubá 150 g
vejce 1 ks
sádlo 80 g
máslo 50 g
sůl  

Variace a možnosti

Bramborové placky můžete různě doplnit či vylepšit o semleté nebo sekané škvarky, nastrouhaný sýr, trochu opečenou cibulku a také různé koření.

Postup


1

Ve slupce vařené brambory nechte vychladnout. Oloupané nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte a zahněťte do nich vejce, trochu soli a polohrubou mouku. Podle toho jak jsou brambory vodnaté dejte mouky více než je v rozpisu.

2

Z části těsta potom vyválejte na pomoučeném válu plát na dvě stébla silný. Z něho kulatým tvořítkem vykrajujte stejnoměrná kolečka a ty pečete nejprve na suché pánvi a na závěr dopékejte na sádle.

3

Pečené dukátky potřete lehce máslem a podávejte jako přílohu nebo coby pokrm, třeba se sýrem, rozvařeným ovocem, povidly a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]