Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BOŽÍ MILOSTI

SLADKOST Z DÁVNÝCH DOB
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Starodávné a přitom jednoduché pečivo připravované při slavnostních příležitostech jako Masopust o svátcích a poutích. Je brzy hotové a nebudete stačit smažit.
BOŽÍ MILOSTI
na 6 porcí

Suroviny


mouka pšeničná hladká 150 g
máslo 40 g
cukr krupice 30 g
vejce 1 ks
kysaná smetana 50 g
rum tuzemský 30 ml
olej na smažení  
cukr moučka s vanilkou na obalení  
skořice mletá  

Variace a možnosti

Z těsta se na různých místech vykrajovaly určené tvary, například proužky se třemi otvory či zářezy na znamení Boží trojjedinosti. Nebo se všelijak proplétaly proříznuté proužky a podobně.

Postup


1

Ze všech surovin zpracujte měkké těsto, které nechte asi půl hodiny uležet v lednici zabalené v mikroténovém sáčku.

2

Poté na pomoučeném válu těsto rozválejte na tenký plát a pak ho složte na třikrát nebo čtyřikrát a opět rozválejte. To proto aby trochu listovalo a dělalo lépe puchýře při smažení. Z těsta vyváleného na sílu stébla vykrajujte rádlem požadované tvary a ty pak smažte v rozpáleném tuku. Během smažení se těsto různě nafukuje a puchýřuje což je žádoucí.

3

Ještě teplé boží milosti cukrujte skořicovým nebo moučkovým cukrem s vanilkou
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]