Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

BAVORSKÁ RYBÍ POLÉVKA

ZAJÍMAVÁ VARIACE NA RYBÍ POLÉVKU
do hodiny levný pokrm střední
Silný rybí vývar s knedlíčky z rybích vnitřností a obraného masa, doplněný kořenovou zeleninou a bylinkami.
BAVORSKÁ RYBÍ POLÉVKA
na 4 porce

Suroviny


rybí vnitřnosti 300 g
odřezky a hlavy z ryb 500 g
bramborový škrob 50 g
kořenová zelenina 150 g
vejce 2 ks
sůl 10 g
strouhanka 60 g
olej 40 ml
máslo 50 g
muškátový květ  
bylinky směs rozmarýn, tymián, petržel  
provensálské bylinky sušené  

Variace a možnosti

Tradiční bavorský zvyk je připravovat na jednu porci polévky jeden velký knedlíček, který se na talíři rozkrojí. Dále mezi zelené bylinky přidávají v Bavorsku velmi rádi kopr. Tuto polévku můžete připravit i lehce zahuštěnou nebo jen zjemněnou sladkou či kysanou smetanou.

Postup


1

Rybí ořez a hlavy zvolna vařte spolu s cibulí, většinou kořenové zeleniny, solí a provensálským kořením. Důležité je pozvolné vaření, tak zvané táhnutí, kdy vývar jen lehce probublává. Vývar vařte 20 - 30 minut. Hotový vývar sceďte.

2

Uvařené hlavy a odřezky nechte zchladnout a poté z nich oberte maso. To nahrubo překrájejte a vložte do misky. Přidejte vejce, na větší kusy překrájené syrové vnitřnosti, olej proto, aby hotové knedlíčky nebyly v polévce tuhé. Dále sůl, muškátový květ, malou snítku posekaných čerstvých bylinek a strouhanku. Vše promíchejte a nechte pár minut ztužit.

3

Ze vzniklé hmoty tvořte namočenýma rukama, nebo za pomoci lžic knedlíčky či noky a ve vroucím vývaru je krátce vařte.

4

Zvlášť na pánvi rozpusťte máslo přidejte na nitky krájenou či strouhanou kořenovou zeleninu a posekanou druhou část bylinek. Vše krátce zapěňte a pak přidejte do polévky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]